Avondklok en de vreemde mogendheid

Terwijl er een nieuw initiatief is gelanceerd: Herstel.nl, met allerlei kopstukken die hier het voortouw in hebben genomen zoals Coen Teulings en Barbara Baarsma, heeft het kabinet uitstel gekregen van het Hof om de avondklok tot volgende week in stand te houden en debatteert de Eerste Kamer over de in haast ingediende noodwet.
Herstel.nl is er niet van overtuigd dat de maatregelen die worden genomen proportioneel zijn en wil een ander Corona-beleid.
Ik citeer Evelien Peeters, internist: “Vanuit mijn medisch perspectief maak ik mij zorgen over de disproportionaliteit van de corona-maatregelen, genomen uit naam van de volksgezondheid”.
En Bo van der Rhee, hoogleraar en dataspecialist: “Als data-analist maak ik me grote zorgen over de slechte kwaliteit van de beschikbare data die met beperkte analyses tot vergaande beleidskeuzes leiden. Het is duidelijk dat we in een gezondheidscrisis zitten die door een datacrisis versterkt wordt”.

Ook al sta ik kritisch tegenover de oplossingen van Herstel.nl oa om kwetsbare ouderen af te schermen, – ik zou ook niet weten hoe dat zou moeten – voor wat betreft de analyse zeggen deze citaten mij genoeg.
Het is buitengewoon eigenaardig dat de avondklok als disproportioneel middel door de Tweede Kamer gehandhaafd wordt! Ik hoop dat de Eerste Kamer verstandiger is!

Inmiddels, en ik schrijf nu zaterdag 20 februari, is ook de Eerste Kamer in meerderheid akkoord gegaan met deze (reparatie)wet.

Om het eens anders te stellen hier een gedicht met de titel: Vreemde Mogendheid.

Vreemde mogendheid

Er is een vreemde mogendheid
geslopen in ons land
hij heeft een kroontje op
en heeft zich verschanst
nu weer in een andere variant

De Britse
heeft ons niet alleen besmet
maar sinds
een maand
het OMT ontzet

Onheilstijdingen
over vreselijke taferelen
die ons wachten
stijgen naar kelen
en doen ons naar
sterke leiders
en opgelegde
maatregelen smachten

We bidden en smeken
iedere avond bij Op1
ach virologen
vertel ons toch: Waar gaat dit heen?

Wat moeten we doen
om deze vijand te temmen
welke offers moeten we
deze bezetter nog brengen
opdat we weer mogen leven
en onze liefsten een knuffel geven?

Wanneer is het eind in zicht
van deze doem
die ons leven ontwricht
geef ons toch onze dagelijkse hoop
dan doen we zonder een traan
onze Grondwet
in de uitverkoop

De avondklok
en slechts één bezoeker
dus óf opa óf oma
ach we raken zo gewend
aan alles wat onze
medemenselijkheid afremt

Angst beheerst ons
voor ziekte en dood
al onze vrijheden willen we geven
maar helaas blijft deze bezetter nog even
en wij, wij zijn niet alleen onze vrijheden kwijt
maar ook steeds vaker in psychische nood.

5 reacties op “Avondklok en de vreemde mogendheid

 1. Dag Joyce, wat zegt jij dit weer zo mooi en treffend. Herstel.nl roept bij mij de herinnering op van Gereformeerd-vrijgemaakt-in-hersteld-verband, destijds een groep protestanten die geloofden dat zij de ware kerk hadden en daarom een eigen krant hebben, zij richtten Het Nederlands Dagblad op. De GPV en CU komen daaruit voort. Je bent als oudere slecht af, afzonderen en het dor hout kappen. Gisteren deed ik een poging om in het Vondelpark, mijn achtertuin, als oudere een wandeling te maken. Ik schrok van de massa mensen, jongeren vooral, opgepakt, samengeschoold en velen geen 1,5 meter afstand in acht nemend. Ik ben omgekeerd en dacht in wat voor Nederland, stad, leef ik nu, geen ruimte meer om met plezier te recreëren, ondanks de oproep van de regering dit dicht bij huis te doen. Hersteld.nl rept daar niet over, ik vermoed dat deze voortrekkers in grote huizen met ruime tuinen wonen, ja, dan is het gemakkelijk praten om ouderen af te zonderen. Hun eigen gelijk loopt synchroon met de hiervoor genoemde Gereformeerden. Iedere vorm van gelijkerigheid baart onzinnigheid, onzedelijk redeneren en appelleert aan de “vreemde mogendheid”. De psychische nood voel je wanneer je wordt afgezonderd en niet samen kunt optrekken.
  Ik hoop dat de snelheid van coronawetten maken een voorbeeld is hoe het ook kan, maar niet zoals in de Toeslagenwet en de gasboringen in Groningen, een drama in de afhandeling van gedupeerde burgers. Maar als de regering zelf gedupeerde dreigt te worden is er een snelheid als een bliksemschicht en kiest zij het hazenpad. De voorzieningenrechter had dit door! Lex dura.

  Groet van Klaas.

  1. Ha Klaas,
   Ben het met je eens dat de oplossingen van Herstel.nl niet echt hoopgevend zijn voor de oudere mens.
   Iets anders is dat ze best een goede analyse hebben van de huidige maatregelen en de disproportionaliteit ervan ten opzichte van de harde gegevens….
   Inmiddels lijkt deze regering verliefd op de avondklok en krijgen we er, zelfs zonder dat ze het oordeel van het Hof hebben afgewacht weer drie weken avondklok bij. En dan constateren dat het probleem met eenzaamheid gigantisch uit de klauwen loopt (zie oa de publieke tribune met Coen Verbraak)

   1. We zouden best kunnen afspreken dat winkel van 09.00 tot 11.00 gesloten zijn voor iedereen behalve voor ouderen en zwakken, toch?

    Dat is niet zo’n grote inbreuk en ouderen die zich zorgen maken kunnen dan in rust hun boodschappen doen.

    Overigens is dit virus helemaal geen grote bedreiging voor ouderen. De dood is een grote bedreiging voor ouderen. Het virus is slechts één van de vele routes. Het leven is eindig. Dat vind ik heel vervelend, maar het is een feit. En die angst is gemakkelijk uit te buiten, en dat wordt nu wereldwijd gedaan. Kijk naar de cijfers: de sterfte onder 90-jarigen is meestal 27% en nu gestegen naar 29%. Ja het is een extra probleem, maar het leven is niet constant. De grote angst die er nu heerst is echt een factor 100 overdreven. Kijk deze video: #Sterbezahlen? #Niederlande? – Wie geht es unserem westlichen Nachbarn? Alle #Zahlen? für #2020 https://youtu.be/_PFsQYBnCDs?t=371

    1. Beste Micha,
     De winkel van 9 tot 11 open voor ouderen en kwetsbaren vind ik op zich geen probleem. Vraag is altijd weer wie noem je nu kwetsbaar?
     Ik heb altijd op mijn kleinkinderen gepast en een zeer actief leven geleid en zit nu opeens al een jaar in de groep kwetsbaren, terwijl degene die in het Witte Huis de rode knop kon hanteren mijn leeftijd had en er nu iemand zit die al weer een stuk ouder is…
     Het virus heeft een voorkeur voor 60 plus zeg maar en dan speciaal mannen met buiken begreep ik.
     Anderzijds zie je ook veel jonge mensen, top fit wier leven nu geruïneerd is….
     Om mij door een soort duitse van Dissel de les te laten lezen over 90 jarigen daar ben ik nog niet aan toe….
     Ik heb in een blog al geschreven dat ik nu graag een zakenkabinet zou zien, dus weg van de politiek. We zouden op dit moment de verkiezingen uit moeten stellen ( we hebben ons hoofd er niet bij en het gaat nu veel te veel alleen over Corona… bovendien speelt een rol dat mensen bang zijn als Rutte geen premier meer is dat we dan een leider gaan missen… ik vind dat oneigenlijke argumenten…en het is natuurlijk ook vreemd om de avondklok te verlengen omdat je zo bang bent voor de Britse variant en dan de verkiezingen gewoon door te laten gaan). Verder lijkt me het voorstel van Aart Nederveen ea in het Parool om het OMT van nu te vervangen door een multidisciplinair team met zeker ook één goede jurist geen overbodige luxe.
     Dat dit virus een soort griepje is lijkt me te simpel maar wel verleidelijk natuurlijk, want dan kan je denken dat het allemaal complotten zijn en dat er verder niets aan de hand is, quod non. Wij lopen als mens keihard aan tegen het feit dat we al veel te lang op veel te grote voet (footprint) leven ende natuur niet met rust kunnen laten….

 2. Ha Joyce. Wat ben jij toch een goede heldere juriste. Steeds belangrijker om vanuit juridisch oogpunt te kijken nu de rechtsstaat er steeds minder toe doet in de politiek. En ambtenaren blijkbaar niet professioneel zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *