De avondklok revisited

Vier blogs heb ik aan de avondklok gewijd en ja hoor, nu gaat ie toch echt verdwijnen!
Dat is aangekondigd in de persconferentie van afgelopen dinsdag 20 april.
FNV Zorg en Welzijn vindt dat het kabinet Russisch roulette speelt met zijn versoepelingen, diverse representanten van ziekenhuizen waarschuwen voor een code zwart-situatie als er geen enkel ic-bed meer beschikbaar is, werkgevers verzoeken aan verpleegkundigen hun mei-verlof in te trekken, maar het kabinet vindt het een verantwoord risico.
Zo min als ik begreep waarom de avondklok per se moest worden ingevoerd eind januari, zo min begrijp ik nu eigenlijk waarom die wordt afgeschaft.
De stelling was eind januari dat de situatie zo ernstig was dat op basis van de Wet  Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag er onmiddellijk moest worden ingegrepen.
Op dat moment lagen er op de verpleegafdelingen 1633 mensen en op de ic’s 669 mensen.
Dat is nu, dat wil zeggen ten tijde van de persconferentie, respectievelijk 1830 en 823.

Het verschil is, aldus Rutte in een reactie op een vraag uit de persgelederen, dat het risico nu verantwoord is, omdat op basis van een modelmatige berekening van het RIVM vanwege de oplopende vaccinaties en het verbeterde weer, er een daling zal gaan inzetten van het aantal ernstige Corona-patiënten.
Dat is dus een inschatting, waarbij er voor het eerst een opvallende afwijking valt te constateren van het advies van het OMT .
Terwijl de inschatting op basis van de toenemende Britse variant eind januari was dat het slechter zou gaan, is dat nu dus het omgekeerde.
Van de Britse variant repten Rutte en De Jonge dit keer niet, noch van de Braziliaanse of de Indiase.
Interessant is in dat verband nog het geluid van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, die liet weten dat wat hem betreft de avondklok niets had uitgemaakt voor de ziekenhuizen, en een dag vóór de persconferentie stelde dat de ziekenhuizen over hun derde piek heen waren.

Wat moeten we hier nu mee als simpele burgers die, zoals bij herhaling wordt gezegd: snakken naar een terrasje?
Een koffie-tje bij mijn stamkroeg is natuurlijk erg fijn. Van de avondklok had ik al niet te veel last omdat ik een weliswaar klein, maar toch herkenbaar hondje heb, maar belangrijker misschien is dat ik bij mezelf constateerde dat ‘alles went’.
Terwijl ik me een paar maanden geleden nog erg kon opwinden over de slechte onderbouwing van de avondklok, is er inmiddels een grote gelatenheid over me gekomen.
Ach ja, je naam, adres, telefoonnummer opgeven aan winkels die je even wilt bezoeken, het hoort er allemaal bij en als je dat niet wilt, nou dan bezoek je toch geen winkels meer?
Of de GGD zijn ict en de beveiliging daarvan op orde heeft…
Ik ben inmiddels twee keer getest en ga er maar van uit…
Terwijl ik ooit een privacy-organisatie in het leven heb geroepen, laat ik na een jaar Corona met me sollen en denk dat het niet anders kan…
Tja, vrijheid.
Gewoon weer eens een museum bezoeken, een trein in zonder mondkapje, zwemmen in het Marnix, de avond kunnen besteden binnen of buiten met of zonder je dierbaren.
En dan hoor je over Navalny en dan besef je weer dat alles betrekkelijk is en hoop je maar dat een derde wereldoorlog nog ver weg is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *