Een tijd van warrigheid. Deel 2: Een oester als logo

Vandaag, woensdag 10 november, bijna acht maanden na de verkiezingen, heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp bij de vier formerende partijen aangedrongen op spoed.
Het resultaat werd in Nieuwsuur besproken door Jeroen Wollaars en de vaste verslaggever van de voortdurende formatieperikelen Arjen Noorlander.
De dialoog tussen de twee heren is exemplarisch voor de heersende verwarring over wanneer er nu wat voor soort kabinet komt.

Op de vraag van Jeroen hoeveel haast er nu werd gemaakt zei Arjen: “De formerende partijen willen nu toch echt haast maken! Men was echt opgetogen. Het knopen hakken komt toch echt dichterbij. De term Sinterklaasakkoord valt. Het begint te gebeuren”.

We zien vervolgens een ontnuchterende Remkes die gevraagd naar de planning zegt dat men niet van plan was om het eigen ongeluk te organiseren en dat hij dus van niks weet.

Arjen Noorlander weer met opgewekte stem: “Ja, het begint toch echt vorm te krijgen, hoe ze de komende weken de formatie willen aanpakken. Tja, en als ze echt willen vergaderen, dan gaan de gordijnen dicht. Ze zijn er nog niet maar je hoort dat ze toch richting einde aan het werken zijn en dat Rutte 4, dat nieuwe kabinet met de nieuwe bestuurscultuur en dezelfde partijen, toch steeds dichterbij komt. Eén van de aanwijzingen is natuurlijk dat je daarvan niets hoort. De groep voorlichters van de vier partijen heeft een oester als logo en dat betekent dat we in de finale fase terecht komen. Het is nu de bedoeling dat formateur Rutte dadelijk wordt benoemd zodat het kabinet zo rond Kerst op het bordes komt te staan”.

Jeroen: “Dat is dan dus een kabinet dat op hoofdlijnen aan de slag moet gaan, wat wel missionair is maar feitelijk zonder ingevulde missie???”
Arjen: “De ministers gaan dan na de Kerst bij elkaar zitten en dan werken ze toe naar een apart  Regeringsakkoord of Regeerprogramma. Dat gaat dan weken zo niet maanden duren, zodat we dus in het voorjaar misschien echt weten wat ze willen gaan doen”.

Hè???
Gaan ze nu haast maken en komt er snel een nieuw kabinet met een duidelijk Regeerakkoord, een plan de campagne op alle dossiers die om onmiddellijke aandacht vragen?
Of kunnen we pas tegen Kerst een nieuw kabinet op het bordes zien waarvan we de feitelijke afspraken nog niet kennen?
En wat betekent een nieuwe bestuurscultuur? Dat de gordijnen worden gesloten en dat geen bericht goed bericht is? Een oester als logo???
Of zijn we nu met zijn allen langzamerhand murw geraakt in dit onbevredigende proces van vooral niet-formeren?
En lijkt het wat dat betreft wat op de Corona-strategie: steeds achter de feiten aanlopen en wachten op… een wonder misschien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *