Een tijd van warrigheid. Deel 4: Gezond verstand

Gisteravond, 23 november vond het Gala van de wetenschap plaats in ITA (Stadsschouwburg van Amsterdam) onder de titel: Gezond verstand?
Dat vraagteken lijkt me cruciaal want wie of wat bepaalt eigenlijk of verstand gezond is?
In 1616 vermaande paus Paulus V Galilei zijn Copernicaanse theorie dat de aarde om de zon draait, niet meer in het openbaar te verdedigen.
Hij kreeg levenslang huisarrest en was alleen nog in staat om zijn boeken stiekem via Nederland, en specifiek Leiden, te laten uitgeven.

Het werk van Galilei werd twee maal onderzocht door de inquisitie.
‘En toch beweegt zij,’ riep de beroemde wetenschapper vertwijfeld uit, waarmee hij onze aarde bedoelde.

Wetenschappers hebben het door de geschiedenis heen niet altijd gemakkelijk gehad, omdat in het tijdperk waarin ze leefden het zogenaamde gezonde verstand uitging van bijbelkennis, wat wij nu geloof noemen en niet van wetenschappelijke kennis.

De vraag wat geloof of ideologie is en wat kennis, is in onze tijd opnieuw erg actueel (zie ook mijn blog over de warrigheid van een rabbijn).
In de ITA wilden ze ongetwijfeld met een aantal gerenommeerde wetenschappers aan kennisvermeerdering doen.
Karel van Wolferen, jarenlang correspondent van de NRC in Oost Azië en emeritus hoogleraar stelde in een interview bij Café Weltschmerz dat er juist onder invloed van het geloof in deze ‘schijn’-pandemie sprake is van een groot kennisverlìes.

Van Wolferen richtte in september 2020 het blad Gezond Verstand op en liet er meteen een miljoen exemplaren van drukken om het Nederlandse publiek te informeren over wat gevestigde media niet vertellen of op een vertekende manier weergeven.
Er is, aldus Van Wolferen, op grote schaal sprake van kennisverlies in kringen van de medische wetenschap en er is sprake van een hele verkeerde inschatting van infectieziekten. Anderhalve meter, mondkapjes, allemaal flauwekul. PCR-testen kunnen ook helemaal niet laten zien wat er van binnen zit.
Volgens de man die hoogleraar was in de studie van vergelijking van politieke en economische instituties is er sprake van corruptie rond de pandemie.
Hij ziet een groot complot in het samengaan van CEO’s van multinationals en NGO’s en overheden met name in het Westen.
Dan doelt hij niet alleen op Covid maar ook op desinformatie over CO2 en het klimaat.
Het gaat erom, aldus Van Wolferen, wat ze achter de schermen aan het doen zijn.
En jazeker, Bill Gates is met zijn filantropie de belangrijkste aanzwengelaar van de pandemie. Bijna alle grote kranten worden gesubsidieerd door Bill Gates volgens hem.

Vervolgens gaat Van Wolferen in op de taak van journalisten (de echte dus!).
Verslaggeving gaat om wat je ziet, dus waarneemt.
Zijn blad is dus geen opinieblad maar een blad dat verslag doet van de werkelijkheid, het publiek ook echt informeert. Dat is een vaardigheid die je moet leren, aldus Van Wolferen, maar om dat door te geven dat is echt heel bijzonder!
Hij is er dan ook tegen om ideologisch te denken want dan heb je geen ruimte meer om bijzonderheden te zien van wat er om je heen gebeurt.
Ideologisch denken belet vaak het zien van de interessante aspecten van die werkelijkheid.

Tja, ik stel voor dat in de toekomst de warrige rabbijn Benima en Van Wolferen wat meer samen gaan optreden.
Ik heb er ook al een titel voor: “Het circus van het gezonde verstand, komt dat zien!!!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *