Innovatie in Corona-tijd

In deze tijd, waarin we als nijvere Hollanders niet stil blijven zitten, maar ons storten op een toekomstige wereld, alsof we weer terug zijn in de tijd van de VOC, altijd letterlijk voortvarend, op zoek naar nieuwe horizonten, ben ik bereid het mijne bij te dragen aan innovatief gedachtegoed.
Voor wie mijn vorige blog heeft gelezen, ik voel me uitdrukkelijk geen Lidewij Edelkoort, zou niet durven, ik ben wel creatief en heb soms zelfs last van een visionaire blik, haha.

Er zijn een paar onderwerpen:
De anderhalve meter economie:
Is het u ook opgevallen dat veel beroepen per definitie geen anderhalve meter afstand KUNNEN bewaren?
Zo rijdt de politie die mensen moet controleren op die anderhalve meter afstand, zelf in een auto rond waar ze te dicht op elkaar zitten. Geen goed voorbeeld lijkt me!
Maar dat geldt ook voor allerlei wagens, dienst- en werkauto’s waarin twee personen op minder dan anderhalve meter naast elkaar zitten.
Zet er een raam tussen zoals bij de Londense taxi’s, geen probleem!
Geef al diegenen die bv in de bouw of elders, verhuizers, degenen die straatstenen leggen geen anderhalve meter kunnen realiseren, beschermende kleding of op zijn minst mondkapjes.
Is dat niet te doen dan moeten we het bouwproces zelf aanpassen, bv ramen die ingezet worden mogen niet korter zijn dan anderhalve meter. Dit is natuurlijk ook wel grappig bedoeld maar de vraag is meer: wat zou er nodig zijn?
We maken ons nu druk om kunstenaars en theatervoorstellingen maar het belang van een beschermde vuilnisophaal lijkt me eveneens buitengewoon groot, zo niet groter want kunst kun je nog digitaliseren maar vuilnisophaal lijkt me niet.

Technische vindingen:
De zgn Corona-app vraagt nu veel aandacht. Ik ben niet technisch en begrijp er niets van, maar dat kan aan mij liggen. Mijn grootste probleem blijkt nu bv dat ik gefietst heb in Amsterdam en geen 5 meter afstand heb bewaard tot de fietsers die voor me fietsten, zodat ik wellicht hun Corona-deeltjes in het gezicht heb gekregen.
Heeft de app daar nu een oplossing voor?

Twee leuke ideetjes zonder me druk te maken over het surveillance-karakter ervan.
Wat te denken van een app, waarop iedereen aangeeft met wie hij of zij graag contact zou willen hebben, seksueel of anderszins?
Het voordeel is dat de gebruiker zich al fantaserend wat kan afreageren en verlangens kwijt kan (ligt in het verlengde van onze groeiende gewoonte privé en publiek niet meer te onderscheiden) en voor het RIVM dat deze zo een beter beeld krijgt van de risico’s die per persoon aanwezig zijn als die zijn of haar verlangens zou verwezenlijken.
Bijvangst: pedofielen en potentiële aanranders en verkrachters worden zo preventief in kaart gebracht.

Alarmsystemen: En wat te denken van een persoonlijk alarmsysteem?
Als een motor of een auto zo’n alarmsysteem kan hebben, waarom een mens niet?
Als dus een persoon te dicht bij je komt, gaat er een alarm af. Hetzelfde geldt voor iemand die verkouden is of hoest. Zo’n alarm daar schrikt de ander zich suf van en dat is dus de bedoeling.
Natuurlijk kun je het alarm zo afstellen dat het niet afgaat bij bepaalde personen of in bepaalde situaties.
Niet alleen de persoon kan een alarmsysteem bij zich dragen maar ook het huis kan een alarmsysteem hebben of zelfs een camera die alles registreert binnenshuis, dus bv of je vrijt met iemand anders dan je man of vrouw, hetgeen grote risico’s met zich meebrengt natuurlijk. Vind je dat te ver gaan dan kan bv een alarmsysteem worden aangelegd, dat afgaat als er meer dan 4 mensen in het huis zijn tenzij het een groter gezin betreft. Datzelfde systeem kan natuurlijk ook op alle interactieve apparaten worden bevestigd.

Robotisering:
Eén ding heeft de Corona-crisis ons geleerd: ieder mens kan een virus bij zich dragen dat jouw dood kan bespoedigen.
Nemen we dat letterlijk dan moeten we dus nog veel meer en verdergaand robotiseren dan we al deden. Ik hoor over bejaarden- en verpleeghuizen niet veel meer dan dat daar de meeste slachtoffers vallen en niets meer over robotten, die een paar maanden eerder nog als dè oplossing naar voren werden geschoven voor de tekort-komende arbeidskrachten in de zorg en andere beroepen tot en met schrijven, dichten en denksporten aan toe.
Dus hup: alle beroepen waar sprake is van fysiek contact robotiseren, zoals masseurs, fysiotherapeuten, artsen, verplegend en verzorgend personeel. Gauw robots ontwerpen die Corona-patiënten omleggen, dwz niet letterlijk maar als ze aan de beademing liggen…
Aardige, empathische robotten graag, voor wie je niet bang hoeft te zijn als ze geen mondkapjes of beschermende kleding dragen!

Bestuurlijk gezag: Het RIVM neemt de macht over, dat doet ze toch al en vertelt wat goed is voor het volk.
Bestuurders zijn er nog slechts om toepasselijke noodverordeningen te maken.
Marion Koopmans en Jaap van Dissel worden duo-premier.

Kleding: Qua mode wordt een studie gemaakt van diverse godsdiensten.
Modieuze anti-virus pakken voor mannen en vrouwen en bijpassende handschoenen die makkelijk zijn te desinfecteren, waarbij ook het gelaat voornamelijk bedekt is.
Pruiken zoals in de joodse godsdienst zijn weer in want veel makkelijker bij te houden dan gewoon haar. Trouwens bekend is van deze godsdienst dat er al eeuwen werd handen-gewassen bij het ochtendgebed.

De branches die glorietijden meemaken:
Alles wat met internet, streaming, productie van robots, dataverwerking en beveiligingsapparatuur te maken heeft;
Giganten op het terrein van internet-commercie: Amazon, Google, Facebook etc;
Elektriciteitscentrales;
Producenten van alles wat bedekkend is: maskers, bedekkende kleding etc;
Ontwerpers van apps voor ongeveer alles;
Veiligheidsdiensten;
En ik schat in: de godsdiensten, want dat de samenleving niet maakbaar was of is wordt steeds duidelijker en dan grijpen mensen normaal gesproken terug op het eeuwenoude houvast van een god en/of een godsdienst. Misschien niet in kerken, synagogen of moskeeën maar thuis via Zoom. Hoogtijdagen voor gebedsgenezers en creationisten.

Totaal beeld:
Enerzijds blijven we meer dan tot nog toe afhankelijk van de techniek en de wetenschap en dus ook van globalisering dwz van grote wereldwijd-functionerende multinationals, die de wereldmacht in handen hadden maar nog meer krijgen.
Anderzijds zijn we voor de voedselproductie dadelijk afhankelijk van onze eigen groentetuin, ons eigen kippetje en van meel om brood te bakken.

Oproep aan mijn lezers:

Welke van deze voorstellen spreekt u aan?
En welke verwerpt u als antidemocratisch of anderszins onwenselijk?
Of bedenkt uzelf misschien iets creatiefs?
Bij voorbaat dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *