Kan dat zomaar in dit land?

Een vraagje voor de lezer:

Kun je in dit land gewoon in de gaten gehouden worden door een grijze BMW met twee mannen erin, die de hele dag zonder enige verklaring voor je deur staan en je woning in kunnen kijken? Een buurvrouw vertelt dat ze van de politie zijn.

Je klopt op het portier van de BMW met het nummerbord: 5-TPK-37 en je vraagt wat ze daar doen en je hoort van hen dat ze niks mogen zeggen. Je belt de politie en vraagt of het kan dat je huis en het gebouw waar je in woont in de gaten wordt gehouden. Ze gaan het na en zeggen dat het klopt en dat dit nummerbord dat je opgeeft inderdaad van de politie is en dat ze verder niks mogen zeggen.
Je belt de gemeentelijke ombudsman die je verwijst naar de nationale ombudsman en de laatste zegt dat je een klacht kunt indienen bij de politie Amsterdam die waarschijnlijk binnen 10 weken wordt behandeld.
Wat te doen?
Aangezien ik op Groen Links had gestemd bij deze verkiezingen en altijd dacht dat het de partij van de rechtsstaat was bel ik met de fractie en krijg een medewerker aan de lijn.
Hij hoort mijn verhaal aan en raadt me aan ergens anders mijn heil te zoeken omdat Groen Links daar toch niks aan kan doen.
Ok, de burgemeester?
Of toch een advocaat misschien?
De buurvrouw had me in vertrouwen verteld dat ze daar al tijden stonden. Ik, echte Hollandse sukkel, niet gewend aan praktijken die ik bestaanbaar acht in allerlei landen maar niet in Nederland, sta even met de mond vol tanden en begin dan maar uit frustratie aan deze blog.
Net als ik een nieuwe ingeving krijg om een mij bekende advocaat te bellen over deze vergaande inbreuk op mijn privacy, die misschien al wel een week of langer duurt zonder dat ik er erg in heb en ik even een kopje thee wil zetten, zie ik dat ze vertrokken zijn.
Toch gealarmeerd nadat ik contact had gezocht met hun werkgever?
Of is hier nog wat anders aan de hand?
Komen ze terug?
Wanneer?
Ik besef dat mijn naïveteit ten aanzien van de zekerheid hier op deze plek op IJburg ongestoord en ongezien te leven en te genieten van mijn oude dag, een flinke knauw heeft gekregen.
Niet de maffia bedreigt me nu maar onze eigen Amsterdamse “jongens” van de politie, die me wellicht dag en nacht waarnemen en geen enkele uitleg verschuldigd zijn.
“Voor mijn eigen bestwil” natuurlijk.
Voor de zekerheid dien ik dan toch maar een klacht in digitaal. Baat het niet dan schaadt het ook niet. Wellicht krijg ik over 10 weken bericht.
De lieve stad van wijlen Eberhard van der Laan blijkt een voor mij beangstigend heimelijk gezicht te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *