Kan dat zomaar in dit land? work in progress

Een vraagje voor de lezer:

Kun je in dit land gewoon in de gaten gehouden worden door een grijze BMW met twee mannen erin, die de hele dag zonder enige verklaring voor je deur staan en je woning in kunnen kijken? Een buurvrouw vertelt dat ze van de politie zijn.

Je klopt op het portier van de BMW met het nummerbord: 5-TPK-37 en je vraagt wat ze daar doen en je hoort van hen dat ze niks mogen zeggen. Je belt de politie en vraagt of het kan dat je huis en het gebouw waar je in woont in de gaten wordt gehouden. Ze gaan het na en zeggen dat het klopt en dat dit nummerbord dat je opgeeft inderdaad van de politie is en dat ze verder niks mogen zeggen.
Je belt de gemeentelijke ombudsman die je verwijst naar de nationale ombudsman en de laatste zegt dat je een klacht kunt indienen bij de politie Amsterdam die waarschijnlijk binnen 10 weken wordt behandeld.
Wat te doen?
De buurvrouw had me in vertrouwen verteld dat ze daar al tijden stonden. Ik, echte Hollandse sukkel, niet gewend aan praktijken die ik bestaanbaar acht in allerlei landen maar niet in Nederland, sta even met de mond vol tanden en begin dan maar uit frustratie aan deze blog.
Net als ik een nieuwe ingeving krijg om een mij bekende advocaat te bellen over deze vergaande inbreuk op mijn privacy, die misschien al wel een week of langer duurt zonder dat ik er erg in heb en ik even een kopje thee wil zetten, zie ik dat ze vertrokken zijn.
Toch gealarmeerd nadat ik contact had gezocht met hun werkgever?
Of is hier nog wat anders aan de hand?
Komen ze terug?
Wanneer?
Ik besef dat mijn naïveteit ten aanzien van de zekerheid hier op deze plek op IJburg ongestoord en ongezien te leven en te genieten van mijn oude dag, een flinke knauw heeft gekregen.
Niet de maffia bedreigt me nu maar onze eigen Amsterdamse “jongens” van de politie, die me wellicht dag en nacht waarnemen en geen enkele uitleg verschuldigd zijn.
“Voor mijn eigen bestwil” natuurlijk.
Voor de zekerheid dien ik dan toch maar een klacht in digitaal. Baat het niet dan schaadt het ook niet. Wellicht krijg ik over 10 weken bericht.
De lieve stad van wijlen Eberhard van der Laan blijkt een voor mij beangstigend heimelijk gezicht te hebben.

Inmiddels het is nu vrijdag 20 juli ben ik wat wijzer geworden. Mijn klacht naar de politie is digitaal verstuurd en ik kreeg bericht van een bijzonder aardige politievrouw met de naam Cindy die graag nog even telefonisch contact met me wou.
Dat is gebeurd. We hebben elkaar zeker een half uur gesproken waarin ik de reden van mijn klacht heb uitgelegd. Oa dat ik me ernstig in mijn privacy geschaad voelde, dat ik het niet erg “modern”vond dat de politiemannen geen enkele belangstelling voor mij als burger en evt informant hadden en kennelijk niet geïnteresseerd waren in nader contact met de buurt, dat ik toen ik ze echt nodig had voor een bovenbuurvrouw die werd opgelicht zij ver te zoeken waren en tenslotte dat ik meende dat ze weinig efficiënt bezig waren nu de hele buurt inmiddels van ze af wist behalve ik dan.
Het mocht niet baten. Terwijl Cindy eigenlijk niet zeker wist of het wel politiemensen waren met wie ik te maken had gehad en zij dat kennelijk niet geverifieerd had, kreeg ik even later al een bericht dat mijn klacht niet werd gehonoreerd.
Ik moest de klacht richten op persoonlijke misdragingen van de betreffende politiemensen, maar aangezien ze zich nauwelijks lieten zien laat staan contact maakten was hier geen sprake van.

Ik trok mijn conclusies: In het Amsterdam van 2018 is het kennelijk geoorloofd voor politiemensen om een zeker een maand lang zo niet langer als ze dat nodig oordelen voor iemands huis te gaan staan en die persoon’s handel en wandel te volgen zonder enige verantwoording althans zichtbaar voor die persoon. Die persoon hoeft dus niet eens “verdacht”te zijn.
Dat ze daarbij een onveiligheidsgevoel opwekken bij de geschaduwde persoon of personen of zelfs een hele wijk schijnt dus niet van belang te zijn?

Beste lezer,

De titel: Kan dat zomaar in dit land, moet inmiddels slaan op de door mij nu veronderstelde reden waarom de politie daar 3 a 4 weken stonden nl: een (verijdelde) aanslag op een dominee!!
Mij werd zoals u hierboven ziet niets gezegd met al mijn frustratie en machteloosheid van dien, maar in het Parool van vandaag, zaterdag, 21 juli moet ik lezen dat de dominee van Ijburg, die zich sterk maakt voor de lhbt gemeenschap een vuurwerkbom aan zijn raam heeft gekregen, die dankzij actie van zijn man net niet is afgegaan!
En dat allemaal bij mij om de hoek. Althans dat neem ik nu dus even aan.
Hij is zelf als ik het goed begrijp met zijn verhaal naar buiten gekomen met een grote foto van hem in de krant. Van dezelfde buurvrouw die mij had gewezen op de BMW die voor mijn deur stond al enige tijd, hoorde ik dat de dominee heel geliefd was en een heel aardige man.
Zijn de aanslagplegers rechtse protestants christelijke gelovigen die het niet kunnen uitstaan dat er homosexuele dominees zijn die ook nog voor hun geaardheid uitkomen?
Het zou wellicht een interessante aanslag, om dat woord maar eens te gebruiken, op ons vooroordeel zijn dat alleen moslims tot zoiets in staat zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *