Kattekwaad

Er is al veel geschreven over de zoon van Femke Halsema, teveel waarschijnlijk, maar ik zit toch nog met een paar dingetjes.
In de eerste plaats: Wie heeft er nu eigenlijk, van de politie neem ik aan, gelekt naar De Telegraaf? En met welk doel? Kan dat zomaar?
Als de zoon van de melkboer hetzelfde zou doen als de zoon van de burgemeester komt zijn zaak niet in de openbaarheid. Halsema had de gegevens van haar zoon afgeschermd, zo horen we nog steeds maar uit de brief van 14 augustus van haarzelf horen we dat het OM dat had gedaan uit voorzorg en ook de zaak had overgeheveld naar het parket van Haarlem. Hoe kan het dan dat  de Telegraaf er zo pal bovenop zat. Waarom?
Voor wie het antwoord niet weet, kijk nog eens naar de serie De Clinton-affaire, waarin is te zien hoe Clintons tegenstanders  er verwoed op uit zijn hem beentje te lichten en dolblij met Bills dubieuze seksuele gedrag. In het geval van Halsema is daar geen sprake van alleen dus van een puberende zoon, die op een kwetsbare leeftijd is voor wat ik noem ‘kattenkwaad’.
Er zijn immers geen doden of gewonden gevallen.
Bij de vorige burgemeester had dat, zo begrijp ik zijn weduwe uit een column van haar in Het Parool, anders kunnen uitvallen. Hij reed op dezelfde leeftijd onrechtmatig in de auto van zijn vader en had iemand kunnen aanrijden, zeker toen hij door de politie werd gevolgd en veel te hard er vandoor ging. Overigens zonder aangehouden te worden omdat hij ontsnapte. Het was een mooie column van Femke van der Laan waarin ze de motieven en angsten van de zoon prachtig en invoelbaar weergeeft.
Nee, waar ik als moeder van deze puberende zoom me echt zorgen over zou hebben gemaakt is dat nep-pistool.
Als hij bij thuiskomst het verhaal had verteld over zijn inbraak in een verlaten woonboot, de politie die hen had betrapt en het weggegooide nep-pistool had ik hem opgelucht gezoend.
Schat, had ik gezegd, dat je een verlaten woonboot betreedt met je vriendjes en daar tijdelijk je intrek neemt in plaats van ze hier in de burgemeesterswoning op de thee te vragen, alla daar is in te komen maar bedenk wel daarbij dat je een bevoorrechte positie hebt en geen ‘We are here’ bent en ongedocumenteerd.
Maar dat van dat nep-pistool, joh dat is een pak van mijn hart. Dat had heel anders kunnen aflopen!
Weet je, we hebben hier in Amsterdam nl de inmiddels populaire ‘suïcide by cop’. Ik heb zelfs persoonlijk de politie nog de hand boven het hoofd gehouden nadat ze een depressieve jongeman  met een nep-pistool hadden doodgeschoten. ‘Van het leven bevrijd’ zouden we hier in Amsterdam zeggen.
Mijn God zeg, ik moet er niet aan denken dat ze jou met zo’n pistool hadden aangetroffen. Ik blijk namelijk vijanden te hebben, schat, die graag op mij schieten en ze zitten kennelijk ook te lekken bij het politieapparaat.
Wat te denken van zo eentje die zijn kans schoon ziet en schiet?
Niet op mij maar op mijn zoon, op jou dus…
En dan niet figuurlijk maar letterlijk onder het motto: de zoon bleek suïcidaal?

Dit klinkt natuurlijk wel heel stug. We leven hier niet in de States met de bekende cowboy-mentaliteit om van alles wat je niet zint en voor de loop van je geweer komt af te knallen maar toch…

Beste burgemeester, wordt het geen tijd voor een gedegen en goed onderbouwd nep-pistolen-beleid, waarbij wordt voorgesteld extra cursussen aan te bieden aan politiemensen die hiermee te maken krijgen en juist om doden onder puberende jongeren, die op elke hoek van de straat en op internet een nep-pistool kunnen kopen en psychisch noodlijdende mensen, in de toekomst te voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *