Mr No

Tjonge wat zijn we trots op onze Rutte!!!
Kijk eens even wat zo’n klein landje vermag. De hele boel 5 dagen ophouden daar in Brussel. De machtige regeringsleiders een poepie laten ruiken, het duo Merkel en Macron nachtenlang aan de praat houden, ‘t is wat!!!
En dat allemaal omdat de man zich inspant voor onze belastingcenten, dat we niet te veel betalen en natuurlijk ook om die zuidelijke staten even te laten zien dat we het hier in Nederland heel wat beter voor elkaar hebben dan zij daar met hun gefeest en slappe zeden.
Zeker profiteren van het feit dat wij al die jaren zuinig aan hebben gedaan, ho maar!!!
Geld over de balk smijten dat kunnen ze daar. Grieken, Italianen, nou ja, de Spanjaarden en Portugezen kunnen er ook wat van!
Prima vakantielanden hoor, maar ik zou er van mijn leven niet voor altijd willen wonen.
Nee, ik gun mijn kinderen een gedegen toekomst zeg!
Nou ja, ze zeggen dat onze reputatie in Europa eronder te lijden heeft gehad…
We staan nu te boek als vrekkig, maar de Oostenrijkers dan? Ook trouwens een prima vakantieland.
En Rutte zegt zelf dat de verhoudingen optimaal zijn, even slikken natuurlijk, maar prima verder hoor, niks om je druk over te maken.
Hij heeft zich zelfs nog ingezet voor de rechtsstaat! Dat had van mij niet speciaal gehoeven, want  als we voorlopig aan de Corona zitten, speelt dat eigenlijk nauwelijks, maar goed, het is er niet helemaal van gekomen, begrijp ik.
Onafhankelijke rechters, het zou wat. Lastige lieden die de democratisch gekozen politici in de weg lopen. Best begrijpelijk dat die Hongaren en Polen daar geen zin in hebben. Maar goed, voor de vorm hebben we er nog wel wat over gezegd. Den Haag staat niet voor niks bekend om zijn Internationaal Hof. Dat trekt trouwens best veel congresgangers en brengt natuurlijk ook het een en ander in het laatje.

Beste lezers, als je denkt dat ik nu een zwaai van 180 graden heb gemaakt, nee hoor, wat ik hier aangeef is wat de gemiddelde  Hollander of moet ik zeggen het kabinet of moet ik zeggen de meerderheid van het parlement of moet ik zeggen onze officiële media ervan vindt.
Best trots op onze mr NO!!!

Zelf had ik zo mijn twijfels…
Hoezo tegen de zuidelijke landen zeggen dat ze moeten hervormen. Je bent er net zelf tegen aan gelopen dat het marktdenken in de zorg als netto resultaat had dat op die publieke diensten die we in Corona-tijd het hardst nodig hadden zo was bezuinigd dat we patiënten aan de Duitse IC-bedden moesten uitbesteden en dat we geen beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel in huis hadden.
Ga je schamen zou ik zeggen…
Vertel aan Merkel dat we toch wat meer richting Duitsland hadden moeten kijken waar hun oudjes werden beschermd door beschermd personeel!
Doe effe bescheiden zeg!
Geef aan dat we in de Corona-tijd opeens wat meer ‘sociaal democratisch en zelfs socialistisch’ zijn geworden omdat we aanliepen tegen de grenzen van de vrije markteconomie en het neoliberale gedachtegoed!
Dat we hebben ervaren dat de overheid weer veel belangrijker werd, dat we af moesten gaan op deskundigen die ons van overheidswege vertelden  hoe we deze crisis onder controle konden krijgen. Dat de ‘markt’ opeens ver weg leek.
Dat we het moesten hebben van onderbetaalde zorgverleners, onderwijzers, docenten, politiemensen en schoonmakers.
Dat we zelfs een soort basisloon hebben ingevoerd voor al diegenen die hun baan kwijt raakten en die we van overheidswege moesten compenseren of zorgen dat ze hun hoofd boven water hielden!

Maar goed, het lijkt al bijna ver weg. Hoewel Corona de lachende derde is en alweer de kop opsteekt, is het kabinet op vakantie, natuurlijk best wel verdiend.
Het laatste staaltje was nog even de aangekondigde omvorming van ons pensioenstelsel wat dadelijk afhankelijk wordt gemaakt van, precies DE MARKT! Haha, lekker puh!
De financiële markten, waar we voor de Corona-tijd zo de mond van vol hadden, die ons konden maken en breken en die we tijdelijk even inruilden voor IC-bedden, die zijn weer vol in de picture. Zelfs de vakbond gaat akkoord. (De pensioenfondsen zouden dan niet hoeven korten, maar dat blijkt nu al een vergeefse hoop.)
De fluwelen revolutie waar we toch stil op hoopten althans mensen zoals ik, is allang weer ingeruild voor het oude normaal van westerse arrogantie, idee van maakbaarheid, neoliberale politiek en een vertrouwen in (flits)kapitaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *