Oversterfte

In Het Parool van dinsdag 12 mei kom ik het begrip oversterfte tegen.
Voor mij nieuw.
Er is zelfs sprake van een ongekende oversterfte!
Ik zou zelf zeggen: een abnormaal dodental of een boventallig aantal sterfgevallen, maar misschien paste dat niet in de kop van Het Parool.
Of misschien is het erger en klinkt het behoorlijk veel akeliger als je van ‘abnormaal dodental’ spreekt dan van ‘oversterfte’ wat toch vooral aan ‘overbevissing’ doet denken.
Oversterfte staat voor het aantal doden dat hoger is dan normaal in een bepaalde tijd.
Dat aantal wordt door het CBS aangegeven.
Het aantal doden dat Corona met zich meebrengt zien we elke dag in het nieuws en komt neem ik aan van het RIVM.
Wat blijkt? Het oversterftecijfer is een veelvoud van het aantal Corona-doden van het RIVM.
Het geruststellende statistiekje wat we de laatste tijd krijgen voorgeschoteld over Corona-doden, ziekenhuisopnames en IC-opnames, blijkt haaks te staan op de zogenaamde ‘oversterfte’. Die piekte namelijk in de laatste week van april.
“De Nederlandse oversterfte – door NiDi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) op basis van de CBS-cijfers van eind april geschat op 7500 – is ongekend,” aldus Het Parool. De watersnoodramp van 1953 maakte ‘slechts’ 1836 slachtoffers constateren Jos van Kempen en Bas Soetenhorst. Met uitzondering van de griepepidemie van de winter van 2017-2018 – met 9400 extra doden – kende Nederland sinds WO II niet zulke pieken, schrijven ze.
Als dat zo is, hoe komt het dan dat Rutte nog niet eens een week later versoepelende maatregelen afkondigt? Rara… En wij allen ook, nu met name de IC-capaciteit weer op het oude niveau is, weer wat rustiger ademhalen en klaar staan om de kapper en de schoonheidsspecialiste met een bezoekje te vereren?
Dat komt omdat veel mensen kennelijk doodgaan zonder getest te zijn, immers Nederland kent tot nog toe een zeer selectief testbeleid.
Zorgverleners in verpleeghuizen die zich niet honderd procent voelden en graag getest wilden worden, werd dringend aangeraden thuis te blijven, maar ja wat doe je als je vanwege bezuinigingen van vorige kabinetten met veel te weinig bent, je plicht roept en je vindt dat je bewoners noch collega’s in de steek kan laten?
Precies, ze gingen naar het werk met desastreuze gevolgen, een schrikbarend aantal doden in verzorgings- en verpleegtehuizen, waar Bert Keizer, de bekende oud-verpleeghuisarts schande van spreekt.
Maar het ‘niet testen’ blijkt politiek/strategisch een duidelijk voordeel te hebben. Waar namelijk niet wordt getest, kun je in de veronderstelling blijven verkeren dat al die oude mensen gewoon doodgaan omdat ze toch oud waren en van alles mankeerden, en tja een griepje of een longontsteking en hup, dat was het dan. En wie kijkt er nog naar saaie CBS-gegevens?
Opname in ziekenhuis? Naar de IC, welnee, dat zouden ze bovendien toch niet overleven…
Kortom het ‘niet testen’ als beleid levert een vertekend beeld van het aantal sterfgevallen, ziekenhuisopnames en IC-opnames op. Het blijkt toch reuze mee te vallen met de pandemie.
Samengevat: geen testen, geen Corona!
Tip voor Trump misschien?

Naschrift:

Cijfers blijken maar eens relatief, want volgens het NOS journaal, wat ik redelijk betrouwbaar acht, was er sprake van 3600 gevallen van oversterfte in 9 weken, dus een heel ander getal dan waar het Parool mee kwam. Ik heb de krant om een reactie gevraagd maar niet gekregen. Dus lezer, blijf kritisch ten allen tijde, dat is de boodschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *