Stoere taal

Het was de week van de stoere taal.
In het filmpje van Tim Hofman over seksueel wangedrag bij The Voice of Holland kwam John de Mol aan het woord, die vertelde dat hij Jeroen Rietbergen, toen hij kennis had genomen van diens overschrijding van grenzen van kandidaten, alle hoeken van de kamer had laten zien.
Dat had dezelfde Jeroen overigens niet verhinderd om met zijn wangedrag door te gaan.
Ook niet zo verwonderlijk als je ziet dat er dan wel verschillende handboeken bestonden over hoe coaches ondersteunend moesten zijn ten aanzien van de ontwikkeling van het talent van hun pupillen, maar een protocol betreffende seksuele intimidatie ontbrak.

Het is misschien een wat grote sprong naar het stoere gedrag van onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, die nu recentelijk wèl voor wapenleveranties aan Oekraïne is. Een houding van gematigdheid en geloof in onderhandeling en diplomatie lijkt hier plaats te maken voor geloof in dreiging en afschrikking.
Volgens SP-kamerlid Jasper van Dijk zijn wapenleveranties in strijd met Europese regelgeving rond wapenexport, omdat je geen wapens mag leveren aan landen waar spanningen plaatsvinden en de regio instabiel is. Je krijgt een wapenwedloop, Koude Oorlog 2.0, aldus het kamerlid. De voorganger van Hoekstra, Ben Knapen, had nog geen vier weken geleden in de Tweede Kamer gezegd dat Nederland geen wapens aan Oekraïne levert, want dat draagt niet bij aan een politieke oplossing.
Terwijl het kabinet vindt dat een Russische inval – hoe beperkt ook – zal leiden tot een forse tegenreactie, wilde Hoekstra niet ingaan op hoe een eventueel sanctiepakket er uit zou moeten zien in het geval van een inval. Dat komt de ‘cohesie’ in de EU niet ten goede in het overleg over de repercussies, aldus de minister.

Ik heb nog wel een tip voor Hoekstra.
In de buitengewoon interessante serie De waarde van de aarde uit april 2021 liet Twan Huys zien dat het Russische Gazprom door de Nederlandse fiscale regels heel makkelijk belasting kan ontduiken.
Huys voegt daaraan toe dat zeker gezien de kwalijke rol van Rusland bij het neerhalen van de MH17 Nederland geen rode loper zou moeten uitrollen voor Poetin op de Zuidas.
Misschien is het een idee om daar nu in elk geval werk van te gaan maken en de voortvarendheid met het toesturen van wapens per direct toe te gaan passen op een (meer dan) voortvarende aanpak van die belastingontduiking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.