Een ‘witwas’ dag

Vandaag staat het nieuwe radicaal rechtse witwaskabinet op het bordes.
Er is iets geks met de termen zwart en wit.
Ik had de neiging om voor de titel van deze blog de uitdrukking te kiezen : Een zwarte dag, negatief bedoeld dus maar realiseerde me dat dat nou net een foute framing is want waarom is zwart negatief?
Zeker na de indrukwekkende bijeenkomst in het Oosterpark in het kader van Keti Koti heeft zwart voor mij een andere connotatie gekregen.
Dan zitten we natuurlijk wel weer met zwarte piet waarvan de machtigste (non) partij van dit kabinet voorstander is omdat het Hollandse tradities niet kwijt wil. Maar zwarte Piet was een boeman en vooral dat laatste is dan weer negatief. Kinderen moesten bang voor hem zijn en moesten via de angst voor Piet worden gedrild tot meegaandheid.
De slavenhandel was overigens ook zo’n Hollandse (winstgevende) traditie. De Hollander als koopman daar zijn we best trots op maar dat bleek toch een behoorlijk duistere kant te hebben…

En daar willen we dus wel vanaf, we generen ons inmiddels voor die traditie*.
Wilders en zijn companen kennelijk niet. Dat wrijft hij via X, het ideale vuilspuitmedium, waarop hij zich niet salonfähig hoeft te gedragen maar lekker los kan, nog eens in!
Het meest wonderlijke vind ik nog dat dit kabinet met dank aan Omtzigt en zijn NSC zo’n werk wil maken van de rechtsstaat, maar dat tegelijkertijd vrijwel alle inhoudelijk voorgenomen maatregelen op het gebied van asiel maar ook milieu tegen wat we rechtsstaat noemen ingaan.
Ze hebben vooral een ‘puberale’ inslag: kijken hoe ver je kan gaan qua rechtsstatelijkheid.
En ook het uitdagen van Brussel, in de hoop dat daar de radicaal rechtse vleugel inmiddels alle volgens rechts vervloekte plannen van tafel schuift zoals de Green Deal.
Het begint er zowaar wat op te lijken met de overwinning van Le Pen in Frankrijk en het voorzitterschap van de EU van Hongarije per gister dus.

Radicaal rechts salonfähig.
Daar hoort bij dat omvolkingstheorieën  in naam tot het verleden behoren.
Ze worden gewoon in de bekende ijskast van Wilders geparkeerd.
Overigens is het ook interessant dat Faber de nieuwe minister van Immigratie, je zal maar immigrant zijn these days, in één zin antisemitisme, terrorisme en omvolking noemde.
Kennelijk had ze niet door dat omvolking nou net bedoeld was om oorspronkelijke bevolkingsgroepen in door Nazi’s veroverde landen te ariseren.
Het paste naadloos in een rassentheorie.
Vooral het joodse ras was natuurlijk verderfelijk en moest niet worden geariseerd maar verdelgd.
Dus uiterst wonderlijk dat Faber hier kennelijk antisemitisme erg vindt…?

Net zoals het verwonderlijk is dat Wilders zich zo pro Israël gedraagt terwijl zijn vriend Orban met zijn antisemitische strijd tegen Soros een andere kant van de medaille laat zien.
Waar staan die ultra rechtse partijen eigenlijk voor als het joden betreft?
Keine Ahnung zou ik zeggen maar als je de witte ‘eigen’ bevolking zo voorop stelt kan het toch niet anders dan dat je joden als puntje bij paaltje komt niet als ‘wit’ betitelt*
Er zitten heel wat Holocaustontkenners en SS witwassers onder deze lieden in Duitsland en Frankrijk.
Hetzelfde kan gezegd worden van de genderdiscussie.
Kijken we naar Orban en zijn mede christelijke rechtse achterban dan kun je het als queer of trans of homo of lesbo wel vergeten.
De PVV heeft altijd geroepen dat zij zo voor onze westerse waarden was namelijk rechten voor vrouwen, homo’s etc maar hoe zitten ze nu eigenlijk in hun gezellige bondje met Europees extreem rechts?

Enfin, genoeg vragen en geen antwoorden.
Want waar dit witwaskabinet in elk geval in uitblinkt is een hekel hebben aan het  afleggen van verantwoording. Pers daar houden ze duidelijk niet van. Dat hebben we de afgelopen onderhandelingsperiode kunnen merken.
Hoezo transparantie, hoezo open parlementaire discussies?
Ze houden elkaar de hand boven het hoofd vanuit een enorme angst om onmiddellijk weer uit elkaar te vallen.
En Schoof, onze premier?
Ik hoor mijn leermeester Louk Hulsman vanuit het hiernamaals fluisteren: Een hoofd inlichtingendienst premier van Nederland?
Wat zegt dat over Grondwettelijke rechten als recht op privacy, vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht?

*     Dat het niet alleen om traditie gaat maar ook om actualiteit toont de docu van Bram Vermeulen aan waar hij laat zien dat het ‘witte’ Afrikaner dorp Orania in Zuid Afrika dat op puur racisme is gebaseerd zulke nauwe banden heeft met onze Kamervoorzitter Martin Bosma.

  • Zie de tentoonstelling: Zijn joden wit in het Joods Historisch museum.
    Overigens is het idee van de tentoonstelling voortgekomen uit de neiging van links om Joden niet mee te nemen in de strijd om gelijke rechten voor minderheden. Zie het essay van Gideon Querido van Frank in Vrij Nederland 2019

 

 

Eén reactie op “Een ‘witwas’ dag

  1. Dag Joyce, wat een rake woorden over dit nieuwe kabinet. Precies zoals ik je heb leren kennen in de afgelopen week bij ISVW . Groet Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *