Het ergste moet nog komen

Wonderlijk hoe snel de publieke focus kan veranderen.
Stond tot voor kort het nieuws bol van Corona, in 19 dagen tijd is het één en al oorlog geblazen.
Twee o’s en één r hebben ze gemeenschappelijk en als we naar de Omikron-variant kijken dan zitten we qua sfeer nog wat dichter bij oorlog.
Maar het type deskundigen dat nu het woord voert op allerlei talkshows en nieuwsuitzendingen is danig verschoven van de virologen (let op één o erbij en vi eraf) naar de militairen (buiten dienst).
Waar eerst nog het virus en vooral het aantal bezette IC-bedden de boventoon voerden, hebben we nu te maken met Poetin, zijn raketten, bommen en granaten en niet te vergeten zijn tanks met soldaten, heel veel soldaten.

Ik vraag me iedere dag af wat erger is.
Terwijl het virus voortdurend de draak met ons stak (zelfs nu nog nu meer mensen besmet zijn dan ooit tevoren, maar we ons er niet meer druk om maken) en telkens als we dachten het onder controle te hebben er weer een nieuwe variant opdook die ons een poets bakte, hebben we nu te maken met een mens, een man, met zijn kliek die lijdt aan vernietigingsdrang en zichzelf en vooral zijn land als slachtoffer voorstelt.
Een desastreuze combinatie weten we nog van zo’n tachtig jaar geleden.
En als we denken, hopen ook, dat zijn oorlog niet naar zijn wens verloopt dan begint hij uit frustratie te dreigen met kernwapens en chemische wapens.
Een knulletje dat als hij geen snoepje krijgt dreigt het huis in de fik te steken.

We probeerden het virus te doorgronden net zoals we nu proberen deze man te doorgronden en het wonderlijke feit van zijn macht en aantrekkingskracht.
Behoeftig aan kennis als we zijn worden ijlings diplomaten en Ruslandkenners van stal gehaald en natuurlijk storten we ons massaal op boeken over het einde van de rode mens, maar veel schieten we er niet mee op.
Dan maar onze toevlucht zoeken bij militairen die zoals generaal buiten dienst Mart de Kruif met een stalen gezicht, maar wellicht stiekem van binnen glunderend naar een kaart wijzen en daarbij stellen: “Eigenlijk knijp je (de Russen dus) hier de Oekraïners de keel af”!
Na een nuchtere analyse van de militaire feiten is dan de eindconclusie dat het ergste nog moet komen.

Tja en dan hebben we toch weer een overeenkomst gevonden tussen de duiders van de virusinvasie dan wel die van Poetin.
Want voorspelden de virologen niet bij iedere variant precies dat: dat het ergste nog moest komen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *