Voorbij de sorrydemocratie

In 1998 verscheen het boek van Ed van Thijn: De Sorrydemocratie.
‘Het lijkt er steeds meer op’ aldus van Thijn toen, ‘dat parlementaire kritiek op het kabinet die niet adequaat beantwoord kan worden, kan worden afgekocht met ‘Het spijt me’ van de minister of staatssecretaris’.
‘Zo kan de minister met de blote mededeling dat hij onvoldoende geïnformeerd was, goed wegkomen’, volgens van Thijn.

Anno 2024 zien we een ander probleem of misschien een logisch vervolg van de ingezette uitholling van de ministeriële verantwoordelijkheid.
Zo zien we Yesilgöz weigeren haar excuses te maken voor haar in verkiezingstijd sterk overdreven cijfers van nareis op nareis op nareis van vluchtelingen.
Ze erkent nu, daartoe gedwongen, dat ze fout zat maar dat was geen opzet volgens haar.
Dan was het WEL ‘voorwaardelijke opzet’, een begrip uit het strafrecht. Misschien niet bekend bij de minister van Justitie die geen juridische opleiding heeft genoten??
Ze had namelijk kunnen weten dat de cijfers die ze noemde op zijn minst aan twijfel onderhevig waren en bovendien dat een dergelijk hanteren van die cijfers op dat moment
een heftige reactie kon oproepen bij a.s kiezers.
Ze had bovendien moeten weten uit de inschatting van de IND van een half jaar daarvoor dat die cijfers sterk overdreven waren. En als ze dat niet had geweten was ze toch wel ministerieel verantwoordelijk geweest.

Zoiets is een juridische redenering en daar heeft mevrouw Yesilgöz kennelijk geen kaas van gegeten. Ik zou zeggen: mevrouw is duidelijk geen jurist maar wel een opportunist en kon als politicus weten dat een dergelijke stellige bewering haar partij stemmen op zou leveren.
Fake news levert stemmen op!
Niet nieuw maar wel angstaanjagend en delegitimerend voor de  parlementaire democratie die er nog steeds van uit gaat dat bewindslieden te vertrouwen zijn ook in verkiezingstijd.

Geen sorry dus en geen afzetting van deze minister van Justitie die al over een week haar ambt neerlegt maar als fractievoorzitter van de VVD verdergaat.
Ik stel voor dat de de staatsrechtregels voor deze keer maar eens aanpassen, als bewindslieden zich er toch niet meer aan houden..

Gewoon een substantieel deel van de VVD fractie moet worden ingeleverd omdat deze gekozenen zijn gekozen op basis van Fake news.
Natuurlijk moet dit aantal vervolgens worden bijgeteld en verdeeld over de fracties in de Tweede Kamer die nog wel hechten aan feiten betreffende migratie.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *