De toekomst van de sociaal democratie?

Vrijdag 23 maart konden we bij Nieuwsuur een voorproefje zien van wat ons te wachten staat wat betreft de toekomst van de sociaal democratie in Europa.
Sinds enige tijd weten we dat de sociaal democraten het moeilijk hebben en dat beeld is bevestigd door de recente verkiezingen.
De PvdA  scoorde weer minder over de hele linie maar wel weer meer dan ze zelf dachten.
Opvallende resultaten waren: een zege voor Groen Links vooral in Amsterdam, Utrecht en Haarlem, een duidelijke entree van Denk in het politieke landschap en een saillant onderscheid tussen linkse steden en die waar de lokalen zegevierden als in Den Haag met de oud PVV-er De Mos en Rotterdam met Leefbaar of bv Emmen met Wakker Emmen.
Denk had zijn opkomst en winst – zo bleek uit interviews met stemmers op die partij – te danken aan het gevoelen van vooral Turkse en Marokkaanse medeburgers dat de PvdA hen had laten vallen. Zij hadden zich door die partij in de steek gelaten gevoeld. Ze voelden zich steeds vaker in dit land gediscrimineerd zoals bv op de arbeidsmarkt.
En dat had de PvdA dus stemmen gekost.
Saskia Dekkers van Nieuwsuur liet ons vanuit Denemarken, het land dat bij ons nog steeds de reputatie heeft van medemenselijkheid omdat in dat land tussen 1940 en 45 het minste aantal joden zijn afgevoerd, een ander beeld zien.
Daar vonden  de sociaal democraten dat ze genoemde groepen te lang hadden gepamperd en zetten ze nu een harde lijn in.
Opvallend shot was in een crèche waar dankzij het nieuwe beleid varkensvlees hoog op de menulijst stond. Eerder was  die vleessoort van de menulijst afgevoerd vanwege moslimkinderen die geen varkensvlees aten.
Het werd hen nu letterlijk door de strot geduwd omdat kinderen nooit te vroeg konden integreren aldus de aanvoerder van de Deense sociaal democraten.
Migranten moesten werken, kregen anders geen uitkering of huisvesting meer en asielzoekers konden Denemarken niet meer in als het aan de partij lag.
Buma, Wilders, Baudet, ze zouden hun vingers erbij aflikken.
Dekkers bejubelde de aanpak  vanwege het grote verkiezingssucces.
Kennelijk was dit voor haar op dat moment de enige maatstaf.
Graag had ik haar gevraagd wat ze in Nederland van de winst van Denk en Groen Links vond. De laatste partij had geweigerd aan een kabinet deel te nemen dat het Vluchtelingenverdrag  wou openbreken en internationaal-rechtelijke regels naar de eigen hand zetten.
Nationalisme verdrong zowel het sociale als het democratische van de Deense sociaal democraten.
Vrijheid van godsdienst was kennelijk niet meer zo aan de orde in dat land?
Mij lijkt deze weg voor Asscher en de zijnen in elk geval geen begaanbare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *