Open brief aan Ronald Plasterk

Geachte heer Plasterk/beste Ronald

Hoe lang geleden is het alweer dat we beide (na elkaar) in de Leidse gemeenteraad zaten in de PvdA fractie.
Roerige tijden, zo’n veertig jaar geleden met een links College dat op een handige manier gebruik wist te maken van de positie van Leiden als artikel 61 gemeente en zo aardig wat geld wist binnen te harken.
Hadden we toen kunnen voorspellen dat je nog eens steun en toeverlaat zou worden van de leider van een radicaal rechtse partij met slechts één lid?

Mij geeft het wel hoop.
Ik heb je toen leren kennen als een aardige, integere en zeer intelligente man, een echte wetenschapper en bioloog, die mij en mijn toenmalige echtgenoot uitnodigde voor je promotie, waar je voor een geïnteresseerd publiek een lezing hield over je genetisch onderzoek naar de platwurm… en ons verbaasde met de conclusie dat die wurm qua DNA bijzonder weinig verschilde van  een mens! (99 procent overeenkomst..?).

Sinds die tijd is er heel wat gebeurd, je bent de politiek ingegaan, maar een  wetenschapper blijf je voor mij toch in hart en nieren.
En zo kom ik op het klimaat.
Niemand twijfelt er toch meer aan dat het wat dat betreft eerder vijf over dan vijf voor twaalf is?
En los van wat iedereen gestemd heeft blijkt een meerderheid volgens de statistieken van het CBS zich daar nog steeds zorgen over te maken.

Ik heb maar liefst zeven kleinkinderen.
Hoe ziet het leven er dadelijk voor hen uit?
En voelen wurmen zich in het algemeen hier dan nog thuis op of onder Nederlandse bodem?
Ligt ons vertrouwde Leiden straks in zijn geheel onder water?

En als we worden bestuurd door de PVV en partijen ter rechter zijde van het politieke spectrum zullen alle initiatieven van gewone burgers en bedrijven die druk bezig zijn met de energietransitie, dan het loodje leggen omdat er van overheidswege niets meer wordt geïnvesteerd?

Hoe zit het met artikel 21 van de Grondwet*, zal dat recht op een gezond milieu nog serieus worden genomen als het al zo moeilijk is om de vrijheid van godsdienst en artikel 1 te bewaren onder de regie van premier Wilders?

Misschien is dit je rol niet als verkenner om op de inhoud in te gaan, maar hoe belangrijk zal het zijn om in elk geval gewone grootouders gerust te stellen dat dit land zijn verplichtingen op klimaatgebied ook gewoon zal nakomen!*

*Artikel 1 Grondwet luidt: De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het milieu.

*Gewoon is een term die wel heel typerend is voor dit land en voor de bestuursstijl van Rutte… doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg….Henk en Ingrid etc
De vraag is of wat Wilders wil nl uit de EU etc wel zo gewoon is.
Wat betreft de geruststelling houd ik me vast aan de opmerking van Ed Nijpels in de Telegraaf van 17-08-2021 dat Ronald Plasterk gelukkig een voorstander is van een ‘goed klimaatbeleid’.

 

Eén reactie op “Open brief aan Ronald Plasterk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *