Het herkennen van God in de vreemdeling

Er was eens een toerist die naar Amerika kwam om een zeer oude en wijze rabbi te bezoeken. Hij kwam binnen in het vertrek van de wijze rabbi en zag een bed, een stoel, een tafel, een kast en een wc-pot.
De toerist was geshockeerd en vroeg aan de rabbi: Waar zijn Uw bezittingen?
De rabbi antwoordde: En waar zijn Uw bezittingen?
De toerist zei: Wat is dat voor vraag. Ik ben hier op bezoek.
De wijze antwoordde: Ik ook.

Tijdens deze verkiezingen realiseerde ik me één ding: Deze notie, dit besef van onze tijdelijkheid als mens en dat wij niet anders zijn dan degenen die hier naar toe komen omdat ze oorlogen en geweld ontvluchten en/of een betere toekomst zoeken voor hun kinderen, was maximaal afwezig.

Maar ook de Levinassiaanse optiek van de confrontatie met het Gelaat van de ander als mogelijkheid om jezelf te worden, het was ver te zoeken.
Ik heb diverse debatten gevolgd maar vroeg me bijv af waarom een partij als het CDA met een C van christelijk in haar naam niet meer wordt bevraagd op dit onderwerp.
Als ik naar het verkiezingsprogramma kijk en naar het antwoord van het CDA op de vragen van Vluchtelingenwerk dan komt daar het volgende uit:
“Grip op migratie vraagt om concrete migratiedoelstellingen die rekening houden met de spankracht van de samenleving en de gewenste omvang van de bevolkingsgroei”.

Is het eigenlijk niet zo dat de spankracht van een samenleving mede afhangt van de moed en spankracht van politici die uitleggen waarom een zo rijk land als Nederland de plicht heeft een redelijk aantal vluchtelingen op te vangen? En daarmee ook arme landen als Griekenland die toevallig aan de Middellandse Zee liggen, te helpen en te ondersteunen en het menselijkerwijs goede voorbeeld te geven?
Maar nee, het CDA blinkt uit door termen als: strenge controle, effectievere terugkeer etc.
Ik heb het debat gezien tussen Jesse en Wopke en als het aan mij lag was dat wat anders verlopen.
Dan had de dialoog er als volgt uitgezien:

Jesse: Mag ik u iets vragen meneer Hoekstra, iets persoonlijks?
Wopke: Ja, hoor.
Jesse: Bent u christelijk?
Wopke: Ja, hoezo?
Jesse: Nou ik vraag het ook even in verband met de C in CDA…
Wopke: Vrijzinnig dat wel…
Jesse: Ik doel hier op de positie van de vreemdeling, de vluchteling in het christendom.
Misschien kunt u me uitleggen hoe het toch komt dat christelijke leiders In Hongarije en Polen, en ik proef dat ook nu weer in úw verhaal, zo bang zijn voor de vreemdeling en zo onbarmhartig.
Er zijn 72 miljoen vluchtelingen wereldwijd en u bent bang om zoals bij het afbranden van het vluchtelingenkamp op Lesbos er zelfs maar 1 op te vangen… U was zo bang dat Wilders rechtse kiezers weg zou kapen dat uw kabinet 0 kinderen hier naar toe heeft gehaald.
Is dat wat u nou noemt: christelijk, meneer Hoekstra???
170 gemeenten wilden 500 kinderen opvangen en ook in uw achterban waren er die de bijbel, uw bijbel, kennelijk serieus namen, ik wijs even op de Barmhartige Samaritaan…

Wopke: Meneer Klaver, mijn persoonlijke overtuiging doet er niet toe. Ik ben in de eerste plaats politicus.
En als politicus let ik op peilingen en die waarschuwen me als ik te soft ben. Mevrouw Merkel is ook uiteindelijk de mist ingegaan met haar “Wir schaffen es”.
Daarmee gaf ze juist de Alternative für Deutschland de wind in de zeilen.
Wij hier in Nederland zetten de huig naar de wind. Je kunt ook zeggen: We varen scherp aan de wind en die wind is guur, kan ik u vertellen.
Maar als je daar dus goed op let zoals ik doe, heb je de wind mee.
Er zijn partijgenoten zoals mijn collega Chris van Dam die godzijdank niet meer op een verkiesbare plek staat, die is echt losgezongen van de realiteit. Hij zegt nu zelfs in zijn pamflet dat het belangrijk is God te herkennen in de vreemdeling!
Dat is echt vragen om moeilijkheden!!!

Jesse: En over barmhartig gesproken. Vindt u het barmhartig dat landen die veel armer zijn dan wij, maar toevallig makkelijker te bereiken zijn via zee een veel grotere last te dragen hebben dan wij als het om vluchtelingen gaat?

Wopke: Hoor eens, Griekenland hebben we een paar miljoen gegeven, nou ja dat geld ging naar de bn-er, hoe heet ie ook alweer, met zijn organisatie om daar wat safe houses uit de grond te stampen…
Meneer Klaver, geloof me, zulke dingen werken, kijk maar naar de sociale media.
En verder moeten dat soort landen niet zeuren. Ze moeten niet door ons ‘gered’ willen worden.
Wij hebben hier onze zaakjes tenminste op orde en dat zouden ze als voorbeeld moeten nemen.

Jesse: Op orde? Belastingparadijs, toeslagen-affaire… U slaagt er zelfs niet in om te voldoen aan het bekende gezegde: Belofte maakt schuld. Kennelijk is het nu zelfs al te ingewikkeld om al diegenen die 5 jaar geleden een Nederlands paspoort hadden moeten hebben vanwege het generaal pardon, daar van te voorzien.

Etc. etc.

Helaas, Jesse pakte Wopke op het punt dat zijn kabinet er niet in geslaagd was zogenaamde veilige-landers terug te sturen. En natuurlijk wist ook hij dat hij met zo’n punt beter zou scoren in de peilingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *