Rechten en rechtsgelijkheid in Corona-tijd

Nu het Corona-virus ons minder in de greep houdt, evenals het gebrek aan IC-capaciteit en de angst voor opgestapelde lijken in vrieswagens, worden we weer langzaam wakker uit een gezamenlijke droom die toch behoorlijk wat trekken had van een nachtmerrie.
De ochtend gloort, het zonnetje begint weer te schijnen, vandaag woensdag 6 mei stellen Rutte en De Jonge ons versoepelende maatregelen in het vooruitzicht.
Ook op straat zie je weer meer mensen.
De vraag werd zelfs gesteld of de intelligente lock-down nu werd opgeheven.
Dat was nog niet echt het geval want als het aan Rutte en De Jonge ligt moet als één persoon in het gezin verkouden is het hele gezin binnen blijven, vitaal beroep of geen vitaal beroep, begrijp ik.

Wat minder aandacht krijgt, maar mij persoonlijk wel bezig houdt, is het onderwerp rechten en rechtsgelijkheid.
Als je ziet dat een jongeman beboet wordt omdat hij in een park te dicht bij zijn vrienden zit en naast 390 euro boete ook een aantekening krijgt in een nog niet bestaand strafdossier, terwijl anderen die met 40 personen zitten te feesten er met een waarschuwing vanaf komen, vraag je je af waar de rechtsgelijkheid is gebleven…
Of is die misschien afhankelijk geworden van de mate waarin een boete realiseerbaar is?
Zo stel ik me voor dat als de buurman heeft geklaagd over lawaai en de politie met 2 man komt kijken en ze zien een feestende meute, ze liever van een afstand roepen dat het feest afgelopen moet zijn en dat dit de laatste waarschuwing is dan dat ze zich (zonder mondkapjes, neem ik even aan) tussen de dansende en zwetende paren gaan begeven.
Hoe verhoudt zich trouwens de beboeting van de jongeman in het park met de 40.000 zaken die op een (straf)rechterlijk oordeel liggen te wachten en waarvan er nu een behoorlijk aantal wordt geseponeerd zoals die van de jongen met een kleine portie verboden drugs.
In hoeverre vinden we als samenleving dat wat de jongen die 390 euro boete moet betalen en dadelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag kan krijgen doet, erger is dan die met de kleine hoeveelheid drugs?
En hoe zit het dadelijk met de handhaving van de a.s. versoepelende maatregelen?
Als je in het OV geen mondkapje draagt en je staat of zit dan te dicht op een ander word je dan ook beboet en zo nee, waarom die genoemde jongeman in het park wel?
Het uitschakelen van de Grondwet en onze bewegingsvrijheid moest even, maar wanneer krijgen we onze rechten weer terug?
In zo’n persconferentie praat niemand over rechten of de Grondwet tot mijn verbazing.
In het land waar de vrijheid van meningsuiting zo ver werd opgerekt dat we op de sociale media mensen met een maatschappelijke verantwoordelijkheid of minderheden voor van alles en nog wat konden uitmaken en ook bedreigen zonder dat afdoende actie werd ondernomen, worden demonstranten voor meer vrijheid al snel afgevoerd zonder dat er een haan naar kraait.
En wat misschien nog erger is is dat het recht op een eerlijk proces wegdrijft in de lock-down-stream, zo is heel duidelijk te horen op de podcast van de NRC een dag later.
Verdachten worden alleen nog via een scherm gehoord*, het proces moet in drie kwartier worden afgerond als er al een zitting is zodat de verdachte ook geen kans krijgt goed contact met zijn advocaat te hebben en te reageren op de Officier van Justitie.
Folkert Jensma constateert met verbazing dat wat bij allerlei vitale beroepen wel kan kennelijk bij de rechtspraak niet lukt.
De plichten van ons burgers zijn inmiddels wel duidelijk: zoveel mogelijk thuis blijven en thuis werken, niet de drukte opzoeken, niet reizen als daar geen noodzaak voor is, en alle hygiënische maatregelen, maar de rechten, hebben we die eigenlijk nog?* Of is het recht en zoiets als rechtsgelijkheid of het recht op een eerlijk proces een ‘luxeding’ geworden?

  • Dat komt schijnt het omdat sommige verdachten dreigen degenen die hen ophalen in het gezicht te spugen.
    Die redenering zou ook op kunnen gaan voor iedereen die op straat beboet wordt.
    Maar kennelijk is dat geen reden om de handhaving in het kader van Corona stil te leggen… Waarom dragen de verdachten zowel als degenen die hen ophalen dan geen mondkapjes bv???
  • Voorbeeldje: art 8 EVRM over het recht op een (ongestoord) familie- en gezinsleven en de situatie nu al 2 maanden waar het gaat om ouderen al of niet in verpleeghuizen, die niet mogen worden bezocht door familieleden.

1 reactie op “Rechten en rechtsgelijkheid in Corona-tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *