Commissionair??? Aan de slag!!!

Het kabinet is gevallen, Rutte heeft bij de koning zijn ontslag ingediend en die van het voltallige kabinet.
Hij en zijn partij waren er niet voor, maar de druk werd te groot na het uitkomen van het rapport Ongekend Onrecht over de toeslagen-affaire dus ja, ze moesten wel.
Maar kijk, Rutte verzint altijd wel een ‘geitenpaadje’.
In dit geval is het demissionaire kabinet dat dus volgens ongeschreven staatsrecht geen controversiële beslissingen mag nemen, zoals bijv een avondklok zou ik zo zeggen, ‘missionair’ waar het het Corona-beleid betreft.
Een echte Rutte-vondst!
Missionair… Vinden we dat in de staatsrecht-boekjes? Waarom neemt hij niet genoegen met de term demissionair?
Omdat zoiets controversieels als een avondklok dan problematisch wordt en Rutte zou Rutte niet zijn als hij stiekem toch gewoon de macht wil houden zodat hij in maart als sterke leider weer keurig premier kan worden. Zo simpel is dat.
Missionair, iets met missie, iets met geloof uitdragen. In dit geval het geloof in Rutte en zijn partij, de VVD, die volgens veel commentatoren naar links opschuift maar als je het programma goed leest, zie ook mijn blog hierover, juist op het terrein van implementatie van internationale regelgeving en rechtsstaat zwaar naar (uiterst) rechts helt..

Wat hebben we nodig?
Als we echt willen dat overheid en burgers weer dichter bij elkaar komen, als we echt willen dat de overheid weer als enigszins betrouwbaar wordt ervaren en dat echt iets wordt gedaan aan het lot van de slachtoffers van de toeslagen-affaire zullen we, en dat klinkt uit mijn mond misschien wat gek, eens even geen politici meer aan het roer moeten hebben.
Een zakenkabinet met mensen van buiten.
Zoiets suggereerde Smit Kroes al in Buitenhof en dat vind ik nu niet eens zo’n gek idee.
Stel je voor: Al diegenen die boter op het hoofd zouden moeten hebben (Rutte, Hoekstra) aan de kant en een fris nieuw geluid!

Onder het motto: Aan de slag! zou Georgine Acton, die van haar Surinaamse ouders leerde om door te zetten en in 2001 (de eerste gekleurde) commissaris van politie werd, wat mij betreft worden aangesteld om nu eens en voor altijd de slachtoffers van de toeslagen-affaire tegemoet te komen en te compenseren voor het leed hen aangedaan!!
Jos de Blok, eigenaar van Buurtzorg, de man die iedere bureaucratische hobbel weet te passeren en tijdens de eerste lockdown voor zijn werknemers wel de bescherming vond die nodig was, tegen de stroom in, zou samen met Feike Sijbesma de Corona-taskforce moeten leiden.
Feike heeft – volledig onbetaald – in de branche een half jaar ervaring opgedaan van maart  tot september vorig jaar, en weet inmiddels van de hoed en de rand en Feike zou vooral de pr moeten doen.
Tegen zijn vriendelijke voorkomen is nl niemand bestand ook als er zgn ‘harde’ maatregelen zouden moeten worden getroffen, terwijl Jos ondertussen zorgt dat we allemaal op tijd gevaccineerd worden en getest en zo voorkomt dat de Britse variant greep op dit land krijgt.
Eventueel zou Kim Putters geschikt zijn als aanvulling om het volk uit te leggen wat de nieuwe onderzoeksresultaten zijn op het gebied van de gezondheid waarbij ook geluk (geluk van kinderen en jong volwassenen) een integraal onderdeel vormt.
Kijk en dan hebben we natuurlijk nog het klimaat.
Dat staat niet stil namelijk net zo min als het virus.
Ik stel voor dat een trio als Aukje Kuypers, zakenvrouw van het jaar 2018 en gespecialiseerd in technische installaties, duurzaamheid en energieneutraliteit, samen met de huidige president-directeur van de NS Marjan Rintel (vóór openbaar vervoer!) en Marjan Minnesma van Urgenda gaan kijken hoe we qua duurzaamheid lering kunnen trekken uit dit Corona-jaar en een voortvarend en haalbaar plan opstellen voor 2021 en 2022.
Natuurlijk moet er nog wel iemand zijn die de centen niet alleen uitdeelt maar ook in de gaten houdt en dat wordt dan Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Ze komt op mij alleen al vanwege haar naam, haar enorme expertise maar zeker ook haar (strenge) blik zeer betrouwbaar over. Een vrouw met gezag en zonder ‘gelul’ lijkt me.

Kijk en daar moeten we het in deze tijden van hebben.
Geen lieden die erop uit zijn stemmen te winnen of bij de media, laat staan sociale media, in een goed blaadje te komen, maar die er voor ons zijn, voor het land dus en hun mouwen opstropen!
Dienstbaar en betrouwbaar.
En ook al hebben ze dan geen formele lijn meer met de Kamer, wat mij betreft zouden ze die wel moeten krijgen als zakenkabinet.
De Kamer kan ze dan marginaal toetsen bijv.
Dus als ze te gekke dingen doen worden ze gecorrigeerd.
Verder is transparantie belangrijk.

Deze mensen hebben niks te verbergen want ze hoeven geen populariteit-testen te winnen of peilingen. Ze doen gewoon hun werk en worden daar dus ook voor betaald.
Het bedrag van bewindslieden.
Tegelijkertijd lijkt het me van belang dat de verkiezingen worden uitgesteld zodat de diverse politieke partijen zich eens kunnen bezinnen op hun missies en vooral ook op hun feitelijke gedragingen via hun vertegenwoordigers.
Zo zullen deze partijen allerlei mooie verhalen eens wat meer moeten gaan vergelijken met wat daar van terecht komt.
Niet alleen de toeslagen-affaire was bijv een schande maar het feit dat er nu niet één alleenstaand kind uit Moria hier naartoe is gekomen is net zo goed weer een smet op Neerlands reeds (mensenrechtelijk) bevuilde blazoen.
Niet alleen Broekers-Knol maar ook Sigrid Kaag, die zich zo uitsprak voor de omstreden deal van de 100 uit Moria maar ondertussen in haar Abel Herzberg-lezing een ieder voorhield dat we niet weg moesten kijken zou eens aan introspectie kunnen doen, net zoals GroenLinks zich achter de oren kan krabben over de mede door hen geëntameerde biomassa en een wonderlijke confetti aan windturbines die ze over het land aan het verspreiden zijn…
Kortom, terwijl onder de bezielende leiding van Action en de genoemde anderen, diverse zaken voortvarend worden aangepakt vindt er een periode van zelfonderzoek van de belangrijkste partijen plaats.

Wie weet kunnen we dan na die periode en een gedegen evaluatie, kijken waar we naar toe willen als land… Blijven we nog geloven in politieke partijen, of komt er in ons politiek/bestuurlijke stelsel meer plaats voor het kiezen van mensen met kwaliteiten zoals integriteit, moed en doorzettingsvermogen met als voornaamste focus om hun land te dienen en de Grondwet te respecteren.
Overigens zijn zowel Renske Leijten als Pieter Omtzigt, dat wil ik hier uitdrukkelijk vermelden, daar wel voorbeelden van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *