De zwakste schakel

We leven in een tijd van hekken bouwen.
Overal verschijnen weer muren en zwaarbewaakte hekken om de migranten, zoals we ze noemen, tegen te houden. Dat leidde tot vreselijke taferelen aan de grens tussen Polen en Wit Rusland, en hoewel het officieel niet mag zijn push backs aan de orde van de dag.
Al diegenen die Europa of Amerika als een vluchthaven zien moeten koste wat kost worden tegengehouden en we leven inmiddels meer mee met Poolse bewakers dan met de uitgeputte gezinnen zonder eten of drinken in een ijskoud bos.

De waarden die we in Europa hoog zouden houden en de Verdragen die daarvan getuigen, lijken te worden ingehaald door de zich snel ontwikkelende praktijk van niet alleen meer mensen die uit nood deze kant opkomen, maar vooral door de angst voor extreem rechts.
Inmiddels zijn er alweer 27 mensen verdronken in de buurt van Calais en eigenlijk kijken we daar nauwelijks van op.
Ja, sommigen maken zich kwaad over die schandelijke mensensmokkelaars, maar weinigen over onze eigen mentaliteit van verschuivende moraliteit en de griezelige paralellen met een schaamtevol verleden.

In die situatie is er opeens iets interessants aan de hand.
We leven ook in een tijd van een wereldwijde pandemie die we met alle macht proberen te bestrijden. Vaccins zijn in verrassend korte tijd ontwikkeld en leken de weg vrij te maken voor een weer redelijk onbezorgde toekomst.
Reizen werden weer met enthousiasme geboekt, sportwedstrijden en sociale en culturele evenementen het kon allemaal weer. We gingen weer lekker los, Corona-check-app bij de hand.

Dat alles was, zo blijkt nu, te optimistisch.
De deltavariant die de alfavariant (dit is de zogenoemde Britse variant) heeft verdrongen, die de eerste Corona-variant, we noemen ‘m maar even de 0-variant heeft vervangen, heeft ons voor de zoveelste keer verrast.
Wij, die dachten toch Masters of the Universe te zijn met onze wetenschap, technologie en artificial Intelligence, zijn nu gedwongen een toontje lager te zingen. We zijn daadwerkelijk voor onze vrijheid afhankelijk geworden van die mensen die nog een sociaal beroep uitoefenen zoals in de zorg. Kankerpatiënten en mensen met ernstige hart- en vaatziekten kunnen al niet meer op tijd geholpen worden omdat Corona-patiënten de intensive care-bedden, waarvan we er hier in dit land nog steeds veel te weinig hebben, alweer bevolken.

We zijn niet snel genoeg met de boosterprik is het verwijt. Andere landen zoals Israël waren ons daarin weer de baas. Wij liepen hier weer eens achteraan.
Ik ben ook geen fan van Hugo de Jonge. Hij had allang door een Jos de Blok moeten worden vervangen (zie een vorig blog van mij), maar het onderwerp boosterprik leidt wel tot een andere opmerking.
Want waar blijven nou die prikken voor landen zoals in Afrika waar nog slechts heel weinig mensen zijn gevaccineerd? Wij als rijke landen zouden toch zorgen dat de vaccinatiegraad daar juist sterk omhoog ging? Dat is toch ook in ons eigen belang heb ik steeds begrepen.*

Tja, en dan is er dus nu de Omicron-variant, inderdaad afkomstig uit Zuid-Afrika. Althans dat lijkt erop. En als ik het goed begrijp kon deze variant ontstaan bij één patiënt met een sterk verminderde afweer zodat hij in die patiënt kon muteren.
De Omicron-variant is veel besmettelijker dan de deltavariant, en virologen en microbiologen storten zich nu en masse op het onderzoek naar deze variant om te kijken of en hoe die ons als gemeenschappen gaat treffen.
Ik ben niet gelovig maar in dit geval geloof ik waarachtig dat er iets of iemand daarboven ons glimlachend een vreselijke poets bakt.

“Jullie dachten toch zo menselijk te zijn na die Tweede Wereldoorlog en namen al die Verdragen aan opdat nooit meer zo iets vreselijks als de Holocaust en andere verschrikkingen zouden kunnen plaatsvinden? En wat gebeurt er al 76 jaar na de bevrijding? Het lange termijngeheugen is verworden tot de zogenaamde politieke haalbare kaart van dat moment en dat is een cynische. Nou dan zullen jullie het weten ook. Ik heb er nu voor gezorgd dat de zwakste schakel in deze wereld in één mens jullie met zijn allen een verschrikkelijke angst kan bezorgen! En daar zijn geen hekken tegen bestand. Eigen schuld dikke bult. En wie niet wil horen moet maar voelen! Geen vaccins voor arme mensen, nou dan krijg je dit dus. Hahaha. De plagen van het Oude Testament, ze zijn er niks bij vergeleken, en er komen nog ergere dingen hoor met de klimaatproblemen en de permafrost. Totdat jullie eindelijk eens begrijpen dat een mens een mens is, of hij nu zij is of trans of zwart, wit of geel, joods, moslim, christen en waar ook geboren. En tot jullie eindelijk eens de handen ineen slaan. Want de een zijn armoede is de ander zijn virus. Rijkdom helpt niet hoor, luister goed naar mij. Zoals jullie nu bezig zijn is het dweilen met de kraan open.”*

Als ik die stem hoor en die zit in mij, weet ik, dat ik als ik de boosterprik krijg als vijfenzeventigjarige, zal vragen bij wie ik mijn financiële tegemoetkoming kwijt kan.
Want één ding staat inmiddels voor mij als een paal boven water: Er moet een Fonds komen voor die arme landen en er moeten zo gauw als mogelijk vaccins naar toe.
En ik wil daar als oudere met een pensioen mijn aandeel aan leveren, gewoon omdat het moet!!!

  • Zie Axel van Trotsenburg van de Wereldbank in ‘Track and Trace’ van de Volkskrant: Er wordt qua vaccins van alles beloofd. Maar het blijft bij woorden. Van Trotsenburg: “De strijd om het corona-virus wereldwijd zo snel te beteugelen wordt ondergraven door loze beloften van rijke landen. Zo heeft de G7 beloofd een miljard vaccins ter beschikking te stellen aan armere landen, maar daarvan is pas 10 procent geleverd”.
  • Zie voor de laatste zin ook de opmerking van Marion Koopmans over de Omicron-variant bij Op1 op dinsdagavond 30 november.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.