Brief aan mijn moeder; herhaalrecept

20 october 2022

Het is 113 jaar geleden dat je geboren werd in Zwolle als dochter van Maurits Polak en Celina Cohen.
Joodser kan het niet zou je zeggen als je op de namen afgaat.
Maar je ouders waren modern en liberaal en zoals we nu zouden zeggen geassimileerd.
Je vader overleed al jong en je moeder is er zonder hoge opleiding of beroep in geslaagd om haar drie kinderen te laten studeren: rechten, alledrie, twee jongens, één meisje, jij dus.
Je ontmoette mijn vader in Leiden. Hij studeerde ook rechten en ook hij was joods en ook hij was geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Zijn vader zat nog in de Groningse gemeenteraad en publiceerde columns in de Groninger skout, het blad dat toentertijd werd uitgegeven.
Ook hij overleed jong en ook zijn moeder bleef achter met jonge kinderen.
Ze verhuisden naar Middelburg, waar de familie van zijn moeder een textielzaak had.

We slaan even een tijdje over. Jullie trouwden, kregen twee dochters M en J en zagen het grote gevaar niet aankomen.
Jullie waren zelfs nog in 1939 in Amerika geweest en hebt toen geen poging gedaan daar te blijven omdat zoals jullie zelf zeiden ‘het land ons nodig had als er moeilijke tijden aan zouden komen’.
Wat een geloof in dit land, wat een geloof in jullie mede Nederlanders, jullie vrienden ook want jullie hadden toen al veel niet joodse vrienden.

Het liep anders.
Jij kwam met je dochters en verdere familie eerst in Barneveld, toen Westerbork, toen Theresiënstadt terecht. Je man, mijn vader ontsnapte en verkeerde een paar jaar in Amsterdam onder een andere naam.
Uiteindelijk hebben jullie het wonder boven wonder met slechts een klein aantal overgebleven Joden gered en een nieuw leven opgebouwd, waar ik een onderdeel van ben, geboren in 1946.

De oorlog lag achter jullie, er werd niet meer over gesproken, er werd vooruit gekeken.
Hoe moeilijk dat moet zijn geweest, realiseerde ik me pas toen jullie al een tijdje overleden waren.

Misschien is het altijd wel zo dat je als kind ouders pas echt leert te waarderen als ze er niet meer zijn, als je afstand hebt genomen en de pijnlijkheden in de relatie ook zijn verzacht.

Maar in feite leefde je in resttijd.
Dat bleek toen je september 1991 vlak voor je overlijden en je hoorde dat er ‘niets meer aan te doen viel’ tegen me zei dat je eigenlijk 46 jaar daarvoor er al niet meer had mogen zijn.
In jouw ogen waren de besten heengegaan en hadden het niet overleefd.

Nu in 2022, we hebben net twee heftige Coronajaren achter de rug hoewel Corona nog steeds aan de orde van de dag is maar minder heftig blijken we een overtuigd antisemiet in de Tweede Kamer te hebben met een fikse aanhang die er ook nog openlijk voor uitkomt.
Hij heeft het over het kwaad , dat bestaat uit reptielen die zich voordoen als mensen.
Ze vormen een wereldwijd geheim complot  dat alles in zijn greep wil krijgen.
A.s 6 november willen ze met 60 organisaties een Dag van de Verbinding op de Dam organiseren waarbij ze ene David Icke vragen om het woord te voeren.
Deze Icke ziet de Joodse Rothschild ‘s als het centrum van dit wereldwijde reptielencomplot.
Zoals overigens Orban de leider van Hongarije al jaren de Joodse Soros ziet als middelpunt van het kwaad.
Baudet is een vriend van Orban en trouwens ook van Poetin die op dit moment al meer dan een half jaar dood en verderf zaait in de Oekraïne en de Joodse Zelenski tot nazi verklaart.

Lieve moeder,
Hoe gek kan je zijn?
Zagen jullie indertijd dit soort verhalen ook als rijp voor de psychiatrische inrichting of zag je het gevaar ervan in? Had je enig idee dat het tot een ‘verdelging’ van een volk zou kunnen leiden? Zoals je reptielen verdelgt?
In 2010 schreef ik een Open brief aan dominee Mos van de Messiaskerk in Wassenaar, die in zijn preek van 80 minuten  Joden verraders had genoemd die weigeren mens te zijn en met gladde alen werden vergeleken. Hitler had bij zijn uitroeiscenario de bijbel voor ogen aldus Mos. Het kwam allemaal omdat die ‘verdomde’ Joden te beroerd waren geweest hun Goddelijke opdracht serieus te nemen. Je kan dus laag vallen als je te hoog wordt ingeschat.
Maar ik neem aan dat het antisemitisme van Baudet en Icke weer een andere oorsprong heeft. Wellicht gewoon de behoefte Goed en Kwaad weer duidelijk van elkaar te scheiden.
Goed is dan een mens (liefst een witte man) en Kwaad een reptiel oftewel een Jood.

Wat kan ik doen?
Kan ik hier iets tegen doen? Behalve een blog schrijven dat helaas weinig mensen lezen.
Negeren? Demonstreren?
Jullie zijn al zolang niet meer van deze wereld.
En misschien moet daar het antwoord worden gevonden.
Er zijn 56.000 sterrenstelsels en dan zijn wij hier op deze aarde op zo’n klein bolletje en dan kunnen we nog niet eens de handen ineen slaan maar wordt een vernietigend oorlog een operatie genoemd en een ophitsende antisemitische betoging een Dag van de Verbinding.
Ik ben nu 76 , mijn oma, jouw moeder zat op die leeftijd in een concentratiekamp.
Ik ben vrij, maar bang, erg bang voor wat komen gaat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *