Dieptepunt (1); het deficit van de internationale rechtsorde

De Veiligheidsraad werd met de oprichting van de Verenigde Naties op 26 juni 1945 ingesteld.
De Raad kwam voor het eerst bij elkaar op 17 januari 1946 en kreeg verregaande bevoegdheden om oorlogen te voorkomen en in te grijpen in gewapende conflicten binnen en tussen landen. De Veiligheidsraad kreeg als oorspronkelijk mandaat de primaire verantwoordelijkheid voor het handhaven van de internationale vrede en veiligheid.
De Veiligheidsraad mag elk (dreigend) geschil onderzoeken en maatregelen voorstellen en opleggen; onder dit laatste vallen ook het instellen van sancties en het gebruik van militair geweld.

Het is een voortzetting van de Volkerenbond, een intergoevernementele organisatie die op 25 januari 1919 werd opgericht om door middel van een supranationale organisatie een einde aan alle oorlogen te maken. In zijn grootste vorm kende de Volkenbond 58 aangesloten landen als leden.
Ze bestaat uit vijftien leden, waaronder vijf permanente leden: China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten van Amerika. De tien overige leden worden telkens voor een periode van twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Er is sprake van een vetorecht. Besluiten over inhoudelijke zaken vereisen negen stemmende leden en de afwezigheid van een van de vijf permanente leden…

Tja en dan is Rusland nu voorzitter van deze Veiligheidsraad.
Het terroristische land dat ongemotiveerd een autonoom land binnenvalt en daar verwoestingen aanricht onder de burgerbevolking is dus voorzitter nu van deze Raad waarvan de taak is oorlogen te voorkomen en vrede en veiligheid te garanderen!

Een normaal mens, lees simpele ziel, zoals uw blogschrijver kan dit niet volgen…
Waarom lopen Frankrijk, de VS en Engeland niet gewoon weg uit de vergadering of laten weten dat ze zo niet kunnen functioneren?
Ik heb er niets over gehoord…
China is een ander verhaal zoals we weten..
Als een supranationaal orgaan er alleen nog maar is om een terroristische staat te legitimeren, hup weg ermee!!! Opheffen die handel!
Geef gewoon toe dat deze internationale rechtsorde in zijn tegendeel verkeert!
En nodig vervangen moet worden door een tribunaal dat oorlogsmisdaden en genocide berecht.

 

 

Eén reactie op “Dieptepunt (1); het deficit van de internationale rechtsorde

  1. Helemaal mee eens. En laten ze ecocide ook strafbaar stellen, een andere invalshoek om de vervuilende oorlogen en schade aan het milieu onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *