Hoe kwetsbaar of hoe machtig is de 70 plusser?

We leven in een tijd van vergrijzing.
Dat wordt als een probleem gezien. Als je in dit land boven de zestig en zeker de zeventig bent zijn je arbeidsmarktkansen gering tot nul (boven de AOW leeftijd) en wordt je in principe niet echt meer serieus genomen.
In de Coronatijd gingen we en masse om onze ‘ouderen’ heen staan. Kwetsbare ouderen werden ze genoemd.
Overigens deed men dit met een desastreus resultaat in de verzorgings- en verpleegtehuizen. De bemoeizorg was zo groot dat deze ouderen volstrekt geïsoleerd werden en voorzover ze mensen zagen waren deze met dank aan het ministerie van WVC onvoldoende beschermd.

Er zijn weinig beroepen waar je nog langer door mag werken na je 67 ste.
Zo mag bv een rechter nog tot zijn zeventigste zijn beroep uitoefenen.
Mijn eigen vader kon geen afscheid nemen van de advocatuur en zat in zijn monumentale pandje aan het  Haagse Smidswater nog tevergeefs te wachten op cliënten.
Immers hij kon allang de bel niet meer horen.
De oudste huisarts van Nederland is 93 geworden en deed niet aan vakanties (NOS 7 augustus 2017) maar dit is wel een grote uitzondering.
Inmiddels mogen we blij zijn als er nog huisartsen zijn.  Deze komen steeds meer onder druk te staan van een gebrek aan (ondersteunend) personeel en te hoge administratieve lasten.

Depressies
Volgens een onderzoek uit 2020 lijdt 2 tot 3 procent van de ouderen aan een ernstige depressie en 15 tot 20 procent heeft een lichte vorm. (www. zorgvoorbeter.nl) Zie ook Sanne Wassink-Vossen die promoveerde op dit thema.
En toen moest de verwerking van de Corona implicaties en de oorlog in Europa plus inflatie etc nog komen.

Vind je het gek, zou ik bijna zeggen!
Waar komen die depressies vandaan? In het genoemde onderzoek wordt gewezen op vereenzaming maar ik als 76 jarige zou nog een andere weten.
De wereldproblematiek!
En daarbij is de rol van zeventig jarigen op zijn minst opmerkelijk.
Opvallend veel zeventig jarigen elders, bevinden zich in zou ik bijna zeggen ‘het oog van de storm’. Zij maken de dienst uit op dat wereldtoneel, die wellicht bij ons al gezellig hadden zitten bingo-en met hun kompanen in een aanleunwoning op maat.

Gaan we even het rijtje af: Poetin 70 jaar, zijn tegenspeler Biden 79 jaar, zijn stoere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi die volgens de Republikeinen al aan de hoogste boom had moeten hangen en wier echtgenoot ook 82 ter nauwer nood een vreselijke aanslag heeft overleefd 82 jaar, de God mag het verhoede kandidaat president voor de volgende ronde Trump 76 jaar, de net gekozen Lula van Brazilië die onze regenwouden moet gaan beschermen 77 jaar, president en dictator Daniel Ortega  van Nicaragua 77 en tenslotte de corrupte maar niet meer weg te denken Netanyahu 73 jaar die een ploeg van extreem rechtse en orthodoxe Joden moet gaan leiden.

Ik maak me daar ernstig zorgen om.
Zo’n Trump, Poetin en ook Netanyahu zijn voorzover ik kan nagaan in maar één ding geïnteresseerd en dat is in hun macht.
Als daar in het geval van Poetin en Netanyahu nog sterke vijandbeelden bijkomen en in het geval van Trump waarschijnlijk een vadercomplex moet je het ergste vrezen.
Zeker als de landen waarover ze de macht in handen hebben ook nog eens over een atoomwapenarsenaal beschikken!

Mijn voorstel: een nieuwe wereldorde waar de maximale leeftijd van heersers op 55 wordt gesteld!
Dan heb je Xi Jinping 69 getackeld en nog net Orban 59.
Maar helaas tref je dan niet de heersers zoals Elon Musk die weliswaar geen land bestuurt maar Twitter in handen heeft en daarmee 1,3 miljard accounts. Hij is helaas PAS 51.
En ja dan gaan we toch de mist in met de jonge Kim Jong-Un van 38.

Dus mensen,
Het blijft oppassen geblazen met de macht op welke leeftijd ook!
Ook al zou je natuurlijk zeggen dat zeventig jarigen die de dood toch in het vizier hebben/krijgen wat zouden moeten kunnen relativeren en zich meer bezighouden met hun dierbaren of gewoon het genieten van iedere dag.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *