A lapse of memory

Het was het interview waar heel Nederland naar uit had zitten kijken.
Nu zou het komen! De premier zou met nieuwe radicale ideeën komen en vertellen hoe hij zichzelf opnieuw gaat uitvinden zoals Tjeenk Willink al had gesuggereerd.

Het gesprek met Mariëlle Tweebeeke bij Nieuwsuur, die zich duidelijk had voorgenomen streng te zijn, en te zorgen dat Mark de show niet stal – iets waar hij altijd erg goed in is – deed me denken aan een puber die door zijn moeder of misschien eerder vader op het matje wordt geroepen.

Mark, zegt pa, je hebt mijn vertrouwen geschaad. Ik heb je altijd veel ruimte gegeven, maar nou heb je het toch echt te bont gemaakt, knul. Er klopt niks van je verhalen. We gaan het allemaal anders aanpakken. Ik heb dat met je moeder afgesproken en we gaan je nu toch echt kort houden hoor. Je hebt de verkeerde vrienden, je verwaarloost je school, je vervalst briefjes en dan zeg je later dat je er niets meer van weet… Dat is allemaal afgelopen van nu af aan! En vertel eens, wat zeg je daar nu zelf op, en kijk me aan als ik tegen je spreek!
Pa, zegt de puber, ik begrijp volkomen waar je moeite mee hebt hoor, en ik zal mijn gedrag beteren. Ik ga echt beter opletten maar liegen, nee hoor dat heb ik nooit gedaan. Ik heb geen dingen toegedekt of van tafel gehaald en er is ook geen sprake van handigheidjes, zoals mams zegt. Ik ben op sommige dingen trots, pa, maar op andere dingen niet. Pa, ik ben jouw zoon, jouw genen, het is geen kwestie van goed of slecht, pa, geloof me. Ik praat nu als volwassene tegen jou. Je moet me geloven echt. Ik ga echt scherper opletten en beter mijn best doen!!!

Maar weet je wat het is, pa, ik heb soms gewoon last van een ‘lapse of memory’, dat moet jij en dat moet mams toch ook begrijpen. Opa is… En dan pa die ingrijpt en zegt: Mark, je kan altijd erg goed lullen maar ik heb nog geen verbetering gezien en waag het niet om over opa te beginnen. Hij is 5 keer jouw leeftijd en toen hij 15 was…

Kortom, zo’n soort gesprek dus.
Rutte die gewoon af en toe even last heeft van zijn geheugen en trouwens ook erg veel op een dag voorbij ziet komen en echt, serieus, scherper op zal letten of iets misschien belangrijk is. Hij zal er dan meer aandacht aan besteden maar zal overigens niet opeens ‘alles anders gaan doen’. En zijn interviewster die van alles probeert maar niet door het dubbele glas breekt dat de man vóór haar altijd ter bescherming om zich heen heeft opgetrokken.

En dan zijn radicale ideeën.
De man die nog bij het regeerakkoord met de PVV stelde dat rechts zijn vingers erbij zou aflikken en Nederlanders opriep vooral ‘normaal’ te doen kondigde nu met enthousiasme aan dat hij met ‘radicale’ ideeën zou komen en wij, het publiek, verbazen ons hier allang niet meer over, en zijn alleen benieuwd naar wat die radicale ideeën dan eigenlijk zijn.

Hij blijkt een club te willen oprichten die tussen en boven de regering en het parlement staat en als aanspreekpunt voor de gefrustreerde burger moet dienen.
Ook dat deed me weer denken aan vroeger . Als kind wou ik ook altijd een club oprichten, liefst een geheime club, waar een zweem van gevaar omheen hing en die in elk geval broeder- en in mijn geval zusterschap uitstraalde.
De club die Mark bedoelde bestond al en het was natuurlijk nieuws dat hij dat niet wist en al jaren eigenlijk ontkende anders had hij zich immers wat aangetrokken van de signalen die de Nationale Ombudsman al in 2017 uitzond over wat de Toeslagen-affaire zou gaan heten.

Ook vond hij dat er in de Kamer eerder maatschappelijke debatten zouden moeten plaatsvinden waar het maatschappelijk akkoorden betrof, stukken van ambtenaren moesten eerder worden vrijgegeven (maar dat wisten we al), elke organisatie en toezichthouder moest een plan maken om menselijker te worden. De menselijke maat zou voorop moeten staan. En ja hoor, daar kwam toch weer een Rutte-aapje uit een mouw: dat alles met het oog op de kosten.
Als je menselijker functioneerde zoals meer thuiszorg dan hoefden mensen minder snel naar het verpleeghuis. Zoiets. Of verstond ik dat nu verkeerd? Gek dat kwam me opeens erg bekend voor.

En de toegang tot het recht natuurlijk.
Ook erg belangrijk!
Dat was de les van de afgelopen jaren.
Maar ja, er was natuurlijk wel 70 miljoen extra naar het recht gegaan!
Hè? Had ik even niet zitten opletten? Waar doelde hij nu weer op?
Die Dekker had toch alleen zitten bezuinigen op de sociale advocatuur ? Juist Nieuwsuur had dat keurig in schema’s duidelijk gemaakt, nog niet zo lang geleden.
En ‘het recht’? Hij noemde het alsof het een fieldlab van Andreas Voss (arts microbioloog en hoogleraar infectieziekten) was.
Vergissing, foutje, lapse of memory? Tweebeeke reageerde niet.

En toen de uitsmijter: Hoe zorg je ervoor dat je een overheid hebt die sneller reageert? aldus de premier die hier nu zat als fractievoorzitter van de VVD
Dus toch een snellere procedure, zoals in het vreemdelingenrecht met alle risico’s van willekeur en onzorgvuldigheid en dan toch wel weer bezuinigen op die lastige sociale advocatuur en het recht zeker de rechtspraak op afstand houden ? En waar bleef de discretionaire bevoegdheid uit de motie van Klaver en Ploumen?
Of bedoelde hij de mislukte snelle procedure met de zogenaamde lichte toets van Van Huffelen misschien?

Hij zou een gesprek met Pieter Omtzigt hebben over diens tienpuntenplan.
Op basis van dit gesprek ben ik benieuwd waar dat over zal gaan! Maar Omtzigt heeft het vooralsnog afgehouden. Mocht het er binnenkort toch van komen dan heb ik een advies
aan de Kamer: Graag inzage in het verslag, Mark! En pak er dan toch nog even het VVD-verkiezingsprogramma bij, mensen!!!

2 reacties op “A lapse of memory

  1. Ja, Joyce – zucht..zucht – een heldere analyse over een bewindspersoon/politicus die alleen het “eigen-ik” kent en niet de “ander-wij”, een representant van midden-rechts en echt-rechts Nederland, groot geworden o.a. door veel steun van jongeren, waarschijnlijk met links georiënteerde ouders.
    Omtzigt wordt een ingewikkeld verhaal, hij is even politiek arbeidsongeschikt, maar hij komt terug, Rutte en Hoekstra hebben hem dringend nodig voor Rutte IV. Ik hoop dat Omtzigt zijn rug rechthoudt, zo niet dan hebben de toekomstige belangstellende partners Rutte IV: GL en PvdA het nakijken en worden ze door Rutte als een natte doek uitgewrongen, waarin alle kracht en fantasie verdwijnt. Mevrouw Hamers is als PvdA vrouw strategisch ingehuurd door de VVD en D66 om links te verleiden: Rutte doctrine.
    Wil je in zo’n kabinet plaatsnemen? Het einde van de linkse invloed loopt op een einde: op naar nieuwe verkiezingen om het verval van een rechtvaardige, doelmatige en menselijke-maat-samenleving te voorkomen. Zucht..zucht..zucht..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.