Gastblogger Manuel Kneepkens over ‘de goede Rus’

Poetin heeft voor de tweede maal gedreigd met kernwapens. Hoe serieus dat is , is onderwerp van veel speculatie en gesprekken in de media.

In deze tijd waarin Rusland en de Russen  niet echt een reclame voor zichzelf zijn en je je afvraagt of er nog ‘goede’ Russen zijn herinnert Manuel Kneepkens, mijn blog gast van vandaag 23 september 2022 ons eraan dat 39 jaar geleden luitenant-kolonel Stanislav Petrov deze wereld heeft gered voor een atoomoorlog*.

Tekst Kneepkens: Op 26 september 1983 is de dan 44-jarige Petrov officier van dienst bij het commandocentrum Serpukhov-15 dat de satellieten inzet die de VS in de gaten moet houden.
Het systeem werkt met satellieten met infrarode sensoren die de hitte van de raketmotoren van de Amerikaanse Minuteman-raket na lancering kunnen waarnemen.
Het meest opvallende computerscherm dat Petrov voor zich heeft is een groot scherm met de letter START erop.
Als dat gaat knipperen, dan is het goed mis.

Kort na middernacht begint er een sirene te loeien en lichten de letters START fel op! Omdat het systeem goed lijkt te werken, is er maar één conclusie mogelijk: de VS heeft een kernraket afgevuurd! Dit IS het !
Dit is dè atoomaanval van de VS op de Sovjet-Unie!

Wat Petrov nu onvermijdelijk hoort te doen, is het Hoofdkwartier bellen. Zodat de tegenaanval wordt ingezet.
Petrov aarzelt. Hij realiseert zich dat het vreemd is dat Amerika maar vijf raketten afvuurt.
“Als je ons aanvalt, dan moet je alles in de strijd gooien. Enkel vijf raketten is onlogisch…”
Hij belt de Amerikaanse aanval als vals alarm door.
Er volgt geen tegenaanval.
De wereld is gered.

De Sovjets hebben het incident lange tijd geheim gehouden. De reden laat zich raden. Het waarschuwingssysteem faalde. Dat hoefde het Westen niet te weten….

Tot zover Manuel Kneepkens die eraan herinnert dat 26 september op diverse plekken in de wereld wordt herdacht. Dat zou moeten worden uitgebreid. Opdat wij, de bewoners van de planeet Aarde ons goed realiseren dat wij leven in Blessuretijd.

Ik wil er zelf graag aan toevoegen dat de heldendaad van Petrov die vond dat hij ‘letterlijk niets had gedaan’ tevens als voorbeeld kan dienen voor de overwinning van de Rede boven het onderbuikgevoel en van het onafhankelijk kritisch vermogen van één mens boven het aanzwellende geluid van complottheorieën.

*Overigens moet ook niet vergeten worden dat de Russen concentratiekampen hebben bevrijd (zoals Theresiënstadt waar mijn zussen, moeder en familie zaten) en zonder hen de overwinning op Nazi Duitsland onmogelijk was geweest.
Ook de leider van de opstand in Sobibor was een Rus trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *