Les extrèmes se touchent

Hamas  Hamas, alle joden aan het gas! een populaire kreet  bij de anti Ajax fans in de negentiger jaren.
Mijn kinderen die alledrie op voetbal zaten vonden, zoals trouwens de meerderheid hier te lande dat geen enkel probleem; hoort bij voetbal mam! Is helemaal niet antisemitisch bedoeld!
Tot een Marokkaans vriendje van mijn middelste zoon die tekst begon te kalken op de trappen van de openbare da Vincischool.
Toen vroeg mijn dappere tienerzoon aan zijn vriend of hij misschien hemzelf bedoelde met dat vergassen…

De negentiger jaren, de tijd dat in Israël de aanslagen van Hamas elkaar snel opvolgden toen het erop leek dat het Rabin menens was met de succesvol verlopende vredesonderhandelingen.
We weten allemaal hoe het afliep: De aanslagen bleken in zoverre geslaagd dat er verdeeldheid ontstond.
Van onverwachtse zijde kwam de genadeslag : de moord in koelen bloede van Itschak Rabin op 5 november 1995 door een vertegenwoordiger van de orthodox joodse factie van kolonisten die die vredesonderhandelingen ook niet zag zitten.

Sindsdien is het hommeles.
In de periode Netanyahu is het credo ‘land voor vrede’ verruild voor land hoe meer hoe beter conform het Oude Testament.

Daar dacht ik aan toen de berichten over dood en verderf door Hamas binnenkwamen.
Wat mij betreft is het eigenlijk simpel: er zijn twee typen mensen, diegenen voor wie een mensenleven niet telt (om welke ideologische reden ook) en diegenen voor wie een mensenleven wel telt nog sterker kostbaar is.
Als een mensenleven niet telt en je hooguit op wraak uit bent en /of om de ander tot beest of nul te reduceren heeft dat als voordeel dat je nergens meer op hoeft te letten, dat je geen verantwoording hoeft af te leggen.
Je kan je  (meest primitieve) lusten botvieren op onschuldige slachtoffers, dood en verderf zaaien en ook nog hopen dat de vijand uit pure wraak datzelfde gaat doen*.
Uitlokking zou ik dat willen noemen.
Uitlokking met de bedoeling reputatieschade en isolement in de wereld onder het motto ‘kijk eens wat die zionisten/joden toch een monsters zijn die nu Gaza plat bombarderen en afsluiten van alles wat nodig is’
Wraak pur sang en mensen reduceren tot beesten geldt overigens ook voor Netanyahu en zijn extreem rechtse collega’s.
De vergelijking met Oekraïne (dat we nu even vergeten tot mijn schrik!) en Rusland dringt zich op.
Ook Oekraïne verkeert in de oncomfortabele positie dat ieder mensenleven telt. Dat ligt bij Poetin 100 procent anders. Of het om kinderen, babies, zwanger vrouwen, hoog bejaarden gaat….. of zijn eigen soldaten…..maakt niet uit.
In dat opzicht kunnen Hamas en Poetin elkaar de hand reiken en ook de extremisten rond Netanyahu lijken in dit rijtje te passen…

Wat mij betreft geldt dat degene die een baby vermoordt of tieners op een muziekfestival een hekel heeft aan het leven zelf, aan muziek en alles wat voor het leven staat.
Diegenen die vol trots bebloede en naakte verkrachte vrouwen rondsjouwt als oorlogsbuit.. alle gruwelen filmt en zo zijn macht toont. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan…

Wat staat ons nu te doen?
De grootste gruwel voor de extremisten die ik nu kan bedenken is : de handen ineen slaan en verbinding zoeken hoe moeilijk ook en samen met  degenen die ook van het leven houden en menselijkheid hoog in het vaandel hebben zoeken naar oplossingen en keihard werken aan het overbruggen van tegenstellingen, blijven proberen de ander jood, Israëli, islamiet, links of rechts of wat dan ook als mens te zien. Want lieve lezers daaraan hebben de extremisten dus de pest!!!
En er zijn prachtige voorbeelden zoals Nelson Mandela.
In Nederland is SIVMO een organisatie die vredesbewegingen in Israël steunt, waarbij veelal samenwerking is tussen Israëli’s en Palestijnen…
Juist nu hebben ze onze steun nodig!
Als we dat doen…. jammer dan voor Hamas, jammer voor antisemieten die hier te lande weer hun kop opsteken, want ook hier zien we dat les extrèmes ( Johan Derksen, Bij1 en Fv D) se touchent*.
En jammer tenslotte voor hen die menen dat we anno 2023 in Oud Testamentische tijden leven, waarin vrouwen gewoon weer kunnen worden gesommeerd plaats te nemen achter in de bus!

  • Wat Hamas betreft , kennelijk is voor deze club het totaal niet relevant om zelfs maar rekening te houden met een bloedige reactie van Israël… Immers de eigen bevolking in Gaza is van deze dictatoriale strijders kennelijk niet de eerste prioriteit. Wel een islamitische staat creëren  a la Iran.
  • Zie de uitstekende column van Sjoerd de Jong in NRC donderdag 12 oktober : De oorlog van Hamas is een onheilig project.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *